Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

TISKOVÁ ZPRÁVA – Úspěšně ukončený projekt

20. 3. 2014 | |

Českomoravská elektrotechnická asociace realizuje projekt „Kolektivní vyjednávání v Česku a ve Švýcarsku v oblasti elektrotechniky“ z programu Švýcarsko-české spolupráce – Fond Partnerství.

První aktivita – Studijní návštěva českých expertů ve Švýcarsku

Cílem této aktivity bylo obeznámení českých expertů se systémem kolektivního vyjednávání v oblasti elektrotechnického, strojírenského a kovodělného průmyslu ve Švýcarsku. Česká delegace se seznámila nejen s jeho charakteristikou, ale i s aktuálními trendy. SWISSMEM měl v době realizace aktivity velmi čerstvé zkušenosti s vyjednáváním a implementací nové smlouvy o roli SWISSMEMu, která vstoupila v platnosti na začátku roku 2013.
Studijní návštěva byla realizována v termínu 27. – 30. 8. 2013 v sídle organizace SWISSMEM v Curychu.

Druhá aktivita – Šíření výstupů výměny zkušeností v ČR

Šíření dobré praxe a zkušeností v České republice, které byly získány při realizaci studijní návštěvy v Curychu, byly hlavním cílem této aktivity. Tato aktivita měla několik dílčích aktivit:

  • Byla zpracována příručka dobré praxe v oblasti kolektivních vyjednávání v elektrotechnickém průmyslu. Tato příručka je určena odborníkům a zejména praktikům, kteří se pravidelně účastní sociálního dialogu a kolektivních vyjednávání.
  • Byla vytvořena webová stránka projektu www.electroindustry.cz/socialnidialog, kde byly šířeny výstupy projektu.P
  • oslední dílčí aktivitou byla pravidelná informovanost členů Českomoravské elektrotechnické asociace prostřednictvím informačních emailů a setkání Valné hromady v průběhu celé realizace projektu.

Třetí aktivita – Semináře o sociálním dialogu a kolektivním vyjednávání

Samostatnou aktivitou, v rámci které čeští experti šířili zkušenosti ze Švýcarska cílové skupině odborníků a praktiků a diskutovali s nimi o možnostech přenosu do ČR, byla série čtyř půldenních seminářů. Semináře se uskutečnily ve čtyřech lokalitách po celé ČR, aby byly blíže cílové skupině.

1. seminář 19. 11. 2013 v 09:00 PVA EXPO Praha
2. seminář 05. 12. 2013 v 10:00 Hotel Patria Trutnov
3. seminář 11. 12. 2013 v 13:00 Sídlo MINERVA Boskovice
4. seminář 12. 12. 2013 v 10:00 Provozovna ELCOM, a.s. Brno

Seminářů se účastnili představitelé klíčových aktérů sociálního dialogu. Konkrétně byly určeny např. pro zástupce odborových organizací a představitele zaměstnanců, pro zástupce zaměstnavatelů, Úřady práce, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo financí, odborníky na sociální dialog a další zainteresované instituce.
Semináře měly participativní charakter, aby účastníci měli možnost prezentovat svoje zkušenosti a prodiskutovat otázky. Přednášeli experti, kteří se zúčastnili studijní cesty ve Švýcarsku.

Čtvrtá aktivita – Studijní návštěva švýcarských expertů v ČR

Závěrečná konference, která navázala na předchozí úspěšnou sérii seminářů, se uskutečnila ve čtvrtek 20. března. 2014 v penzionu U Hraběnky v Petrovicích. Závěrečné konference se bohužel neúčastnili zástupci švýcarského partnera SWISSMEM.
Konferenci obohatili o své přednášky i zástupci Odborového svazu KOVO.

Projekt je uskutečněn za podpory Programu Švýcarsko-české spolupráce – Fond Partnerství

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021