Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tisk na papír s využitím světla

3. 2. 2017 | Phys.org | phys.org

Ve snaze potlačit nepříznivý environmentální dopad produkce papíru vyvinul mezinárodní tým výzkumníků speciální, světlem tisknutelný papír. Na papír lze tisknout pomocí ultrafialového světla. Vymazat obsah lze po zahřátí na 120 °C a lze jej přepsat více než 80krát.

Tajemství tisku světlem leží v barvu měnícím chemickém složení nanočástic, tedy tenkého nátěru, který lze jednoduše aplikovat na standardní papír a proměnit jej v světlem tisknutelnou verzi.

Světlem tisknutelný papír

Výzkumníci ze všeho nejdříve zkoumali alternativy jednoúčelového papíru. Jednou z možností je využít schopnost určitých chemikálií měnit barvu při vystavení světlu. V minulosti se však tento přístup setkal s mnoha překážkami z hlediska změnitelnosti, vysokých nákladů, jedovatosti a obtížné aplikace nátěru na obyčejný porézní papír.

Světlem tisknutelný papír vyvinutý v rámci nové studie je lepší ve všech výše uvedených oblastech. Technologie by tak mohla najít využití v běžném životě, například k nanesení na jakékoliv médium, na než je natištěna informace, která je zapotřebí pouze na krátký čas.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: American Chemical Society

-jk-