Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Těžba hornin na oběžné dráze by mohla podpořit průzkum vzdálených planet

11. 11. 2020 | Phys.org | www.phys.org

První experimenty s těžbou ve vesmíru by mohly významným způsobem uspíšit vývoj technologií pro podporu průzkumu a osídlení vzdálených světů.

Testy provedené astronauty na palubě Mezinárodní vesmírné stanice naznačují, že bychom mohli v budoucnu využívat bakterie k extrahování materiálů z hornin na Marsu a Měsíci. Tato zjištění, zveřejněná v časopise Nature, mohou podpořit vývoj nových metod získávání kovů a minerálů, kupříkladu železa a hořčíku, které jsou nezbytné pro přežití ve vesmíru.

Těžba na orbitě

Výzkumníci z Britského centra pro astrobiologii a Edinburské univerzity vytvořili za účelem těžby esenciálních materiálů speciální zařízení nazvané bio těžební reaktor, které zdokonalují již 10 let. Zařízení využívá baterie k rozkladu kamenů na půdu využitelnou pro pěstování plodin nebo poskytování minerálů pro systémy podpory života, které produkují vodu či vzduch. Celkem osmnáct nových verzí těchto zařízení bylo nyní na palubě rakety SpaceX dopraveno na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde probíhají další testy.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Charles Cockell

-jk-