Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tesla představila levnou baterii pro domácnosti

2. 5. 2015 | The Guardian | www.theguardian.com

Společnost Tesla oznámila svůj vstup na energetický trh a představila levné solární baterie pro domácnosti, firmy i výrobce energie - "chybějící článek" pro přechod k udržitelné energetice. Elon Musk říká, že se jedná o počátek "zásadní transformace v distribuci a skladování energie" a že dvě miliardy jeho baterií poskytnou dostatek elektřiny k uspokojení světových energetických potřeb.

TESLA PowerwallČlánky, které budou v USA nabízeny za 3500 dolarů, byly představeny ve čtvrtek 30. dubna. Lithium-iontové baterie určené k zavěšení na stěnu jsou navrženy tak, aby mohly uskladnit až 10 kWh energie z větrné turbiny nebo solárních panelů. V nich uloženou rezervu pak lze využít, když sluneční svit poklesne, při výpadku sítě, nebo během špičky, kdy je cena elektřiny nejvyšší.

Nejmenší "Powerwall" má rozměry 1,3m x 68 cm a je tedy dost malý, aby bylo možné ho zavěsit třeba v suterénní garáži. V domě může být v sérii zapojeno až osm baterií. Baterie bude zpočátku vyráběna v továrně v Kalifornii, kde Tesla vyrábí i svá auta. Později se ale výroba přesune do tzv. Gigafactory v Nevadě, která je nyní ve výstavbě a otevře se v roce 2017.

Gigafactory bude největším výrobcem lithium-iontových baterií na světě, a očekává se, že objem její produkce pomůže snížit cenu baterií pro Power Wall i jiné aplikace. Přestože se nejedná o první akumulátorový systém na trhu, Powerwall se od zbytku nabídky významně liší. Může se pochlubit relativně vysokou kapacitou a konkurenceschopnou cenu.

Společnost představila také větší PowerPack - blok kapacitou 100kWh, které mají sloužit jako pomocný nástroj pro vyrovnání nepravidelných dodávek větrné a solární energie - nebo pro dodávky energie do rozvodné sítě, když poptávka stoupá.

Deutsche Bank odhaduje tržby, které přinese Tesle prodej bateriových systémů pro domácnosti a firmy až na 4,5 mld dolarů. V průmyslovém a energetickém sektoru očekává poradenská společnost IHS CERA obrat až 19 miliard do roku 2017. 

Tesla v současné době přijímá objednávky, s prvními jednotkami se očekává, že dodávku  v srpnu 2015.

Více na Tesla Motors - Powerwall
Původní článek The Guardian