Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tesla Motors vybuduje síť rychlonabíjecích stanic napříč USA. Půjčku od vlády splatila automobilka o

6. 6. 2013 | |

Automobilka Tesla Motors buduje síť rychlonabíjecích stanic na území USA  a Kanady, jejíž pokrytí by mělo do roku 2015 umožnit neomezené cestování s modelem S napříč kontinentem. Dobití poloviny kapacity baterie by mělo být možné do 20 minut. Bližší informace a mapu znárorňující jednotlivé fáze budování sítě naleznete na teslamotors.com/supercharger.

Automobilka Tesla Motors také minulý měsíc splatila celý zbytek své půjčky 465 dolarů od amerického Ministerstva energetiky (Department of Energy), a to o devět let dříve než měla. Americký ministr pro energetiku Ernest Moniz k tomu řekl: „je jisté že ne každá vládní půjčka na investice do pokročilých čistých technologií uspěje – ale dnešní předčasná splátka dokazuje, že portfolio více než 30 půjček ministerstva energetiky přináší pro americkou ekonomiku i výrazné dobré výsledky a stojí méně, než se původně myslelo.“

Více než 90 procent fondu půjček, který kongres vytvořil je bezproblémových, nesplaceny zůstanou asi 2 % z celkových 34 vyčleněných miliard dolarů. Zbytek zahrnuje 19 nových elektráren na čistou energii, které dodávají tolik solární, větrné a geotermální kapacity, že zásobují milion domácností a zabrání vzniku 7 milionů tun oxidu uhličitého každý rok – to odpovídá například milionu automobilů v provozu.
Poprvé ministerstvo půjčku nabídlo Tesle a jiným výrobcům automobilů na alternativní i konvenční pohony v červnu 2009, když automobilky nebyly schopné získat jiné financování své výroby a ve vzduchu visela otázka, zda odvětví v USA vůbec přežije. Dnes Tesla zaměstnává více než 3000 lidí a je silně rostoucí firmou s vlastním mohutným vývojem.

Zpráva je obecně dobrá pro budoucnost rozvoj zeleného automobilismu v USA. Přestože trh se rozjížděl poněkud déle, než se čekalo, prodeje se uplynulý rok ztrojnásobily a dále výrazně rostou i v roce 2013. Tesla ale i jiní Američtí výrobci mají nyní dobrou pozici k tomu, aby uspěli rostoucím globálním trhu.
Ministerstvo zveřejnilo také přehled s doplňujícími statistikami a hlavními informacemi o portfoliu ministerských půjček.

Statistiku půjčky a zprávu v původním znění naleznete ZDE.