Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Teplárenství v temně zelené Evropě

28. 2. 2020 | Teplárenské sdružení České republiky | www.tscr.cz

Členské státy ještě ani nezačaly pořádně implementovat balíček klimaticko-energetické legislativy a na obzoru už je další utahování šroubů. Jak může teplárenství obstát v Evropě, která si zvolila dekarbonizaci za své hlavní poslání a nehledí na ekonomické ani sociální důsledky? To bude hlavní téma tradiční konference Dny teplárenství a energetiky v Hradci Králové.

Zatímco nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová připravuje Evropský zelený úděl, jehož součástí má být legislativa požadující dosažení klimatické neutrality do roku 2050, poslanci Evropského parlamentu se dohadují, zda má EU snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55, 65, nebo dokonce 70 %. Na tisících stranách nově přijaté evropské legislativy, která měla při vynaložení astronomických nákladů do roku 2030 uspořit „pouhých“ 45 % emisí skleníkových plynů, přitom sotva zaschla tiskařská čerň. V Česku zase řeší Uhelná komise, kdy bude možné přestat využívat domácí zdroje uhlí.

„V Bruselu zcela ztrácejí kontakt s realitou. Snižování emisí je v pořádku, ale tempo musí být zvládnutelné, jinak to chudší občané v nových zemích EU prostě nebudou schopní zaplatit,“ upozorňuje předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Cena povolenky na emise skleníkových plynů za poslední dva roky vzrostla na více než trojnásobek, současně se rychle zmenšuje množství povolenek, které teplárny dostávají bezplatně. To již mnohé dostává na hranu ekonomického přežití. Teplárny proto intenzivně hledají cesty, jak tento tlak přežít a udržet přijatelné ceny tepla pro spotřebitele.

„Snížení sazby DPH na teplo pomohlo omezit sociální dopady růstu nákladů na povolenky na příští rok, ale není to dlouhodobé řešení, pokud cena povolenek dál poroste. Pak může přijít živelný rozpad některých soustav,“ obává se Tomáš Drápela.

Palčivých témat, která budou znít na 26. ročníku konference Dny teplárenství a energetiky, která se tradičně bude konat v Kongresovém, výstavním a společenském centru Aldis v Hradci Králové 8. až 9. září 2020, je více než dost.

„Kromě tradičních témat se chceme zaměřit na možné substituty uhlí. Hodně se hovoří třeba o dlouhodobé udržitelnosti využívání biomasy, na stole je nový zákon o odpadech, nebráníme se ani diskusi o možnostech využití zemního plynu. Současně tu ale musí být ekonomické prostředí, ve kterém bude možné tyto investice realizovat,“ říká ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Teplárnám by s financováním investic do snižování emisí měl pomoci Modernizační fond, v němž by mělo být z výnosů z prodeje povolenek během příštích deseti let k dispozici více než 100 miliard korun. Jeho fungování je zatím velkou neznámou, stejně jako množství bezplatně přidělovaných povolenek po roce 2020.

Tiskové materiály Exponex, s.r.o.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 48.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021