Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tenkovrstvé ohebné fotovoltaické články dosáhly účinnosti 20,4 procent

21. 1. 2013 | |

Výzkumníci v EMPA - Švýcarských federálních laboratořích pro testování materiálů a výzkum, vyvinuli dosud nejúčinnější tenkovrstvé fotovoltaické články na pružné polymerové fólii.

Články jsou vytvořeny na CIGS substrátu (měď-indium-galium-diselenid), známém pro jeho schopnost dosahovat při nízkých nákladech vysoké účinnosti .

Hodnota 20,4 procent překonává dosavadní rekord 18,7 procent, kterých tentýž vývojový tým dosáhl u obdobných článků v květnu 2011. Zvýšení účinnosti bylo dosaženo modifikací struktury CIGS vrstvy. Účinnost byla nezávisle otestována Frauenhoferovým Institutem pro solární energii a solární energetické systémy v německém Freiburgu.

Rekord zároveň překonává 20,3 procentní účinnost, naměřenou u CIGS článků na skleněném substrátu, a odpovídá nejvyšším dosahovaným účinnostem pro polykrystalické články vytvořené na křemíkovém substrátu.

Vedoucí týmu Gian-Luc Bona uvedl, že nyní projekt pružných tenkovrstvých fotovoltaických článků došel do fáze, kdy se EMPA spojila s partnerem v průmyslovém sektoru, s jehož pomocí nasadí objev do sériové výroby. Partnerem EMPA se stala švýcarská firma Flisom, která se vývojem a výrobou pružných fotovoltaických článků rovněž zabývá.

Celý článek naleznete ZDE

www.empa.ch
www.flisom.ch


EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021