Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Temelín dosáhl nejvyšší roční výroby

30. 11. 2017 | ČEZ, a. s. | www.cez.cz

Elektřinu, která by českým domácnostem vystačila na téměř 12 měsíců, vyrobila od začátku letošního roku Jaderná elektrárna Temelín. Bezpečný a plynulý provoz a s předstihem zvládnutá odstávka znamenají, že jihočeská elektrárna překonala roční výrobní rekord. Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, konkrétně 15,3 miliónů MWh.

Na dosavadní dobré výsledky má vliv plynulý provoz a dobré zvládnutí plánované odstávky druhého bloku pro výměnu paliva. Ta trvala necelých 73 dní a blok byl připojen se skoro dvoutýdenním předstihem.

„Máme nakročeno na dobrý výrobní výsledek, ale pořád je před námi více než měsíc. Dosavadní spolehlivý provoz chceme potvrdit i v závěru roku,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Oba bloky budou v provozu do 8. prosince, kdy energetici na necelé tři měsíce odstaví první výrobní jednotku. Důvodem je plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Její harmonogram má aktuálně 16 tisíc činností, další ještě přibudou. K nejdůležitějším budou patřit kontroly všech tří nízkotlakých rotorů, rotoru generátoru nebo kontroly bezpečnostních systémů.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Tiskové materiály ČEZ