Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Teflon: zázrak, který prodlužuje životnost protlačovacích raket

5. 8. 2016 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Ačkoliv spousta výrobců ještě stále vyrábí zemní protlačovací rakety technologií „kov na kov“, ti přední postoupili o kus dále. Jako těsnění a otěrové plochy totiž používají otěruvzdorné teflonové pásky, které při tření o úderník vykazují mnohem delší životnost, výrazně snižují tření a dokonale těsní. Tím podstatně zvyšují výkon rakety a naopak snižují nároky na výkon kompresoru. Navíc tyto pásky dokážete rychle a levně vyměnit.

Manek protlačovací rakety
Vyšší účinnost, životnost i odolnost

Srdcem každé zemní protlačovací rakety je úderník, který se pohybuje v pouzdře – těle rakety – a naráží do hlavice. V prostoru mezi úderníkem a pouzdrem pak najdete těsnění, jež zabraňuje vnikání nečistot dovnitř rakety.

Jestliže se ale kovový úderník pohybuje v kovovém pouzdře, tedy „kov na kov“, dochází k rychlejšímu opotřebení těchto ploch. A jakmile do rakety vnikne nečistota, je situace ještě horší: opracované plochy se poškodí a přestávají těsnit. Raketa má pak při protlaku vyšší spotřebu vzduchu a nižší účinnost, oprava poškozených ploch navíc bývá časově i finančně velmi náročná.

Při využití teflonové technologie, když je zemní raketa vybavená otěruvzdornými teflonovými páskami, je na tom celý mechanismus o mnoho lépe. Pásky z teflonu mají výrazně delší životnost, výborně těsní a chrání stykové plochy proti poškození. Při protlaku to sami poznáte – rakety s teflonovou technologií jsou rychlejší a účinnější. Náklady na servis se naopak výrazně sníží.

Manek protlačovací rakety
Mezi špičkou i polská TERMA

Mezi nejznámější evropské výrobce protlaků s teflonovou technologií patří polská TERMA. Jedná se o firmu z Gdaňsku, která má již 18 let dlouhou tradici a spoustu zkušeností. Značka vyvíjí vlastní konstrukci raket a veškeré komponenty si vyrábí sama. Firma je však známá nejen díky pokročilé technologii využití teflonu, ale taky díky dalším skvělým vlastnostem svých raket.

Zemní protlačovací rakety TERMA mají inovovanou stupňovitou hlavici, velmi těžký úderník a vyladěnou geometrii těla, takže v zemi přesně drží směr. Směr chodu rakety navíc můžete měnit pomocí pneumatického ventilu na přimazávači rakety, což je nesmírně pohodlné. Ostatně není náhodou, že TERMA za své protlaky posbírala řadu ocenění na mezinárodních konferencích o bezvýkopových technologiích.

Použití teflonu a dalších kvalitních materiálů má také za následek to, že protlačovací rakety TERMA dokážou protlačit i velmi hutnou nebo kamenitou zeminu, ve kterých byste za normálních okolností měli velké potíže.

Manek protlačovací rakety
Sám výrobce své protlaky doporučuje k protlačování standardních otvorů pro plastové potrubí apod. o průměru 65 – 219 mm a zarážení ocelového potrubí až do průměru 600 mm, čímž vyhovuje potřebám většiny výkopových a stavebních prací. V Česku má navíc výborně dostupný autorizovaný servis, kde vám poradí s výběrem rakety i vhodného kompresoru, naučí vás, jak s raketami pracovat a poskytnou odborný záruční i pozáruční servis.

-jn-

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021