Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot na EXPO v Dubaji řídí S.A.W.E.R.

22. 11. 2021 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

O rok odložená výstava EXPO 2020 otevřela své brány v Dubaji 1. října 2021. I zde, v pavilonu České republiky je jeden z mnoha desítek tisíc vyrobených a instalovaných automatů Tecomat Foxtrot. Dokazuje tak univerzalitu, adaptabilitu na standardní i unikátní technologie, stabilitu, integrovanou konektivitu a zde v poušti i na odolnost tohoto produktu firmy Teco, a. s.

O rok odložená výstava EXPO 2020 otevřela své brány v Dubaji 1. října 2021. I zde, v pavilonu České republiky je jeden z mnoha desítek tisíc vyrobených a instalovaných automatů Tecomat Foxtrot. Dokazuje tak univerzalitu, adaptabilitu na standardní i unikátní technologie, stabilitu, integrovanou konektivitu a zde v poušti i na odolnost tohoto produktu firmy Teco, a. s.

Unikátní dynamicky vyhlížející pavilon Czech Spring na EXPO 2020 v Dubaji prezentuje moderní technologie jimiž vévodí S.A.W.E.R. – generátor vody z pouštního vzduchu
Obr. 1. Unikátní dynamicky vyhlížející pavilon Czech Spring na EXPO 2020 v Dubaji prezentuje moderní technologie jimiž vévodí S.A.W.E.R. – generátor vody z pouštního vzduchu. QR kód míří na živý záznam z otevření pavilonu. Provede vás přímo komisař výstavy J. F. Potužník.

Světové výstavy Expo se konají jednou za pět let. Již na EXPO2015 v Miláně byl Tecomat Foxtrot přítomen v zázemí českého pavilonu při přípravě teplé vody v instalaci firmy Regulus. Byl přítomen i J. F. Potužník jako komisař výstavy. Stejnou funkci obhájil i v soutěži na dubajský pavilon, tentokrát s myšlenkou předvést především nové udržitelné high-tech s původem v České republice, navíc aplikovatelné v extrémních podmínkách místa výstavy, tedy v pouštních podmínkách.

Jednotka tvoří jádro systému S.A.W.E.R. Řízení celého procesu včetně jeho napájení ze solárních panelů a baterií svěřil tým vědců z UCEEB vedený autorem celé myšlenky doc. Ing Tomášem Matuškou řídicímu systému Tecomat Foxtrot
Obr. 2. Umístěná v přítmí pavilonu za průhlednou edukační videostěnou je vzduchotechnická jednotka se speciální úpravou průchodu vzduchu přes tzv „desikant“ podstatně zvyšující výtěžnost vody i z velmi suchého pouštního vzduchu. Jednotka tvoří jádro systému S.A.W.E.R. Řízení celého procesu včetně jeho napájení ze solárních panelů a baterií svěřil tým vědců z UCEEB vedený autorem celé myšlenky doc. Ing Tomášem Matuškou řídicímu systému Tecomat Foxtrot z produkce firmy Teco a. s. QR kód míří na virtuální prohlídku pavilonu, kde se i u S.A.W.E.R.u můžete zastavit, jak dlouho chcete.

Ne náhodou se spojil s vědci v UCEEB v Buštěhradu, kde vznikla zásadní základní myšlenka procesu násobně efektivnějšího získávání vody i z extrémně suchého pouštního vzduchu v porovnání s klasickými kondenzačními jednotkami. Tuto myšlenku pak doplnili o praktické požadavky mobility zařízení a energetické nezávislosti, která vedla k využití obnovitelných zdrojů energie. Zde samozřejmě ze Slunce. Protože v UCEEB používají Foxtroty s výhodou i na jiné projekty, sáhli i zde po tomto osvědčeném volně programovatelném automatu a aplikačním programem vdechli celému komplexu život.

Zeptejme se doc. Ing. Tomáše Matušky co S.A.W.E.R. znamená a co obsahuje?

„Je to zkratka slov Solar-Air-Water-Earth-Resource. Vlastně všech komponent, se kterými systém pracuje. Kromě samotné upravené vzduchotechnické jednotky, produkující 100 litrů a ta v pavilonu 500 litrů destilované vody denně, je součástí i úpravna vody firmy EuroClean, která ji desinfikuje a následně mineralizuje tak, aby byla pitná. Pro závlahu rostlin ji o živiny obohacuje fotobioreaktor z Botanického ústavu AV ČR. Efektivitu a autonomnost zvyšují patentované hybridní solární panely, které ze stejné plochy získávají elektřinu i teplo.“

Ing. Pavel Pelán, který Foxtrot programoval nám k energetické části řekl: „Třífázovou střídavou soustavu zajišťují měniče Studer a lithiové akumulátory výrobce BMZ. Pro solární energii jsou použity regulátory Variostring s funkcí MPPT. Fotovoltaické pole sestává z hybridních fotovoltaicko-termických a standardních PV modulů. Téměř 90 % celkové elektrické energie spotřebují kompresorové jednotky tepelných čerpadel. PLC Foxtrot měří, vyhodnocuje a reguluje veškeré technologie systému S.A.W.E.R a poveluje základní vzduchotechnickou jednotku tak, aby chod celého systému byl optimální z hlediska spotřeby energie a maximální produkce vody.“

  
Obr. 3. Řídicí systém Tecomat Foxtrot (vlevo) sám ukrytý v rozváděči v technologickém zázemí instalace je tím co připojuje S.A.W.E.R. do Internetu věcí (IoT) a přes zabezpečenou komunikační technologii TecoRoute umožňuje přes webovou stránku Foxtrotu (vpravo) online dálkovou správu, monitoring a servis celé instalace. A to nejen z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) v Buštěhradu, kam se vědci vrátili domů po úspěšném zprovoznění na dubajském EXPO.

Obr. 4. S.A.W.E.R. má i svoji praktickou mobilní kontejnerovou verzi, která je energeticky plně autonomní. O lokální energetický management fotovoltaických panelů (36 kWp) a bateriového uložiště (30 kWh) se tu stará opět Tecomat Foxtrot.
Obr. 4. S.A.W.E.R. má i svoji praktickou mobilní kontejnerovou verzi, která je energeticky plně autonomní. O lokální energetický management fotovoltaických panelů (36 kWp) a bateriového uložiště (30 kWh) se tu stará opět Tecomat Foxtrot.

S.A.W.E.R. v pavilonu běží v ostrém provozu od října. Kontejnerová verze v poušti pracuje již od roku 2018. O takto prověřenou technologii už mají zájem místní podnikatelé a majitelé pozemků. Držíme palce celé české misi na EXPO 2020.

S použitím informací na oficiálních stránkách českého pavilonu a archivu UCEEB.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021