Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot a relé na drátě

11. 7. 2019 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

I v době boomu bezdrátových technologií pronikajících na různých frekvencích naším každodenním životem kamkoli se pohneme, mají v instalacích budov sběrnicové systémy své místo jisté. Obzvláště v těch projektech, které za sebou nechávají profesionálové ručící svým zákazníkům za spolehlivý chod systémové instalace celé roky.

Systém Foxtrot z řady Tecomatů kolínské firmy Teco, a. s. patří k těm centralizovaným systémům řízení budov, ke kterým sahají právě profesionálové. Děje se tak nejen díky jeho dlouhodobé stabilitě na trhu, jeho kompatibilitě a komunikační přizpůsobivosti s de facto všemi typy technického zařízení budov, ale i díky jeho skladebnosti se širokým sortimentem rozšiřujících modulů – stavebních prvků, ze kterých lze poskládat instalaci přesně na míru rozsahu každého individuálního projektu.

Obr. 1. Reléové moduly pro dvouvodičovou sběrnici CIB; jsou určeny pro montáž na lištu DIN do bezprostředního sousedství s jističi a chrániči pro příslušný dálkově a automaticky ovládaný okruh; vyznačeny jsou pouze počty reléových výstupů;
moduly z řady Foxtrot mají největší hustotu výkonových relé na trhu systémů pro smart building/house

Relé. Základní akční člen v instalaci. Zapnuto a rozepnuto. Jak prosté! Přesto jsme v sortimentu modulů připojitelných k Foxtrotu našli s reléovými výstupy deset typů modulů na lištu DIN a čtyři typy modulů pro vestavbu do instalační krabice.

Čím se tyto moduly liší? Proč jich je tolik? Život v realitě projektů rozhodně není fádní a lze jej jen těžko unifikovat. Proto jsou v sortimentu relé v modulech často kombinována s dalšími vstupy nebo výstupy, digitálními i analogovými. Čistě reléové moduly jsou pouze dva. C-OR-0008M s osmi relé s oběma vyvedenými kontakty tedy spínacími a rozpínacími. Podobně v provedení do instalační krabice je k dispozici modul C-OR-0202 B se dvěma relé, každé s oběma vyvedenými kontakty a navíc s dvěma univerzálními vstupy, které změří přesně např. i teplotu.

Další čistě reléový modul je C-OR-0011M s velkou hustotou jedenácti relé. Každé s vyvedeným pouze spínacím kontaktem. Na trhu je unikátní největším tzv. inrush current až 800 A. Je určen pro spínání kapacitních zdrojů, což je nyní takřka každá LED žárovka nebo jakýkoliv předřadník či proudový zdroj pro LED zátěže. Ty mají velký náběhový proud až 40 A. A když je třeba spínat paralelně více takových zátěží najednou, tato relé se vysokým proudem, byť krátkým, nesvaří.


Obr. 2. CIB moduly s relé určené pro vestavbu do instalační krabice

Další varianty reléových modulů jsou např. žaluziové, třípolohové aktory. Bezpečně přepínají mezi třemi polohami typicky: nahoru – nic – dolů. Ochrání tak motory před zničením, kdyby se napětí dostalo najednou jak na vinutí pro směr nahoru, tak na vinutí pro směr dolů. Tato relé začínající zkratkou C-JC jsou k dispozici jak ve variantě na lištu DIN v počtu šesti, tak do instalační krabice v počtu jedné.

Rozměrově nejmenší modul s relé je C-IR-0203S. Nese v sobě jedno relé, dva analogové výstupy a dva univerzální vstupy. Výsledný rozměr je minimalizován zapouzdřením do stahovací folie a vstupy výstupy jsou vyvedeny na minimalizovanou bezšroubovou svorkovnici.

Výčet modulů zakončeme třemi tzv. hotelovými moduly C-HM-… s kombinacemi digitálních a analogových vstupů a výstupů. Co se týče relé, je mezi nimi i ten dosud největší s celkem devatenácti relé. Šestnáct je se standardními reléovými výstupy do 5 A a tři pro velký inrush current 80 A. Tyto kombinace pokrývají jedním modulem většinové potřeby jednoho hotelového či jiného pokoje.


Obr. 3. Základní modul CP-2005 s LTE modemem nese přímo na sobě také šest reléových výstupů

Výčet modulů s relé zakončuje příklad základního modulu CP-2005 z právě uváděné nové řady Foxtrot 2. Nese na sobě kromě centrály, dvou Ethernetů a čtyř sériových kanálů a případně LTE modemu také šest reléových výstupů. Ty jsou ještě doplněny šesti univerzálními vstupy a dvěma analogovými výstupy.

Stavebnice Foxtrotu však nejsou jen reléové výstupy. Na stejnou sběrnici CIB Common Installation Bus® lze napojit nesčetně více typů senzorů a aktorů, kterým se budeme věnovat v některém z dalších článků.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2019 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021