Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tecomat Foxtrot

29. 8. 2014 | |

Dokonalý nástroj pro domácí automatizaci a automatizaci budov je zase o kousek lepší. Řídicí systém Tecomat Foxtrot od kolínské společnosti Teco, a. s., je modulární centralizovaný řídicí systém s rozsáhlou nabídkou distribuovaných periferních prvků s velmi širokým použitím – od malých systémů typu jednoúčelové zařízení (stroj, tepelné čerpadlo), přes typové i individuální projekty domácí automatizace, řízení technologií a dopravních infrastruktur až po rozsáhlé projekty v teplárnách, spalovnách, drážních systémech nebo třeba v ropných terminálech. Díky jeho skladbě lze ze systému jednoduše vytvořit malé i rozsáhlé aplikace, přitom však cenově velmi dostupné a bez jakýchkoliv omezení pro uživatele či integrační firmu.

Na loňském mezinárodním stavebním veletrhu For Arch 2013 získal systém Foxtrot ocenění Grand Prix, a to především za možnosti, které poskytuje zákazníkům na poli domácí automatizace i automatizace budov (Building Management Systems). Jaké jsou klíčové vlastnosti Foxtrotu, díky nimž je tak oblíbený nejen v odborných kruzích, ale zejména u zákazníků, což potvrzuje slušný meziroční nárůst prodeje v tuzemsku i v zahraničí?

Výkonná průmyslová centrální jednotka

Díky využívání v nejrůznějších oborech průmyslu obsahuje základní modul Foxtrotu všechna rozhraní a protokoly pro komunikaci s dalšími zařízeními a technologiemi. Je centrálním mozkem celého systému, který nemá omezení ohledně komunikace s okolním světem.


Obr. 1. Centrální jednotka systému Foxtrot, k níž se jednotlivé periferie připojují buď rychlou sběrnicí TCL2 přímo v rozváděči, nebo prostřednictvím sběrnice CIB s volnou topologií kdekoliv v domě; k dispozici jsou i bezdrátové periferie řady RFox, které pomohou tam, kde není k dispozici vodič sběrnice.

Integrovaný webový server a programovatelné webové stránky v centrální jednotce

Webový server obsahuje každá centrální jednotka. V praxi to znamená, že celý systém a připojené technologie lze vzdáleně ovládat z každého zařízení s webovým prohlížečem: z počítače, telefonu, smart televize, tabletu aj.

Instalační sběrnice CIB – Common Installation Bus®

Instalační sběrnice CIB usnadňuje připojení periferních prvků v celém domě. Běžným dvouvodičovým kabelem, volnou topologií a bez nutnosti zakončovacích prvků lze paralelně propojit všechny senzory a aktory v budově. Je tak zajištěna komunikace i napájení všech periferií. Sběrnice lze libovolně větvit a členit a také v budoucnu libovolně rozšiřovat. Elegantně se tak lze vyhnout velkému množství drátů, širokým svodům mnoha paralelních kabelů do rozváděče a ušetřit hodně peněz za materiál i instalaci.

Nejširší nabídka periferních prvků

Aby bylo možné efektivně řídit co nejvíce technologií, je třeba široká řada sběrnicových periferních prvků – senzorů a aktorů, které snímají požadované veličiny, předávají je centrální jednotce, kde probíhají řídicí algoritmy. Podle nich centrální jednotka naopak vysílá povely do aktorů, které vykonávají příslušné funkce či řídí další technická zařízení a prvky – ventily radiátorů, spínače a stmívače, ovladače žaluzií, klimatizace nebo multimediální přehrávače a další.
Skladba a šíře periferních prvků systému Tecomat Foxtrot jsou nejširší na trhu a neustále jsou rozšiřovány. Zákazníkovi se tedy do rukou dostává systém, s nímž má největší možnosti toho, co řídit.


Obr. 2. Topologie systému Tecomat Foxtrot

Nezávislost na designu ovládacích prvků

Volba designu nástěnných ovládacích prvků (vypínače, termostaty atd.) často patří mezi nejdůležitější kritéria architekta a koncového uživatele při výběru celého systému. Systém Foxtrot je na trhu unikátní svou nezávislostí na designu těchto prvků. Je buď možné ho ovládat vypínači systému na vlastní sběrnici CIB, ale komunikuje i s libovolnými vypínači sběrnice KNX, nebo připojit běžný vypínač a tlačítka (obr. 3).

Volné programování

Celý systém Foxtrot je možné naprogramovat podle světové normy pro PLC programování IEC EN 61131, což na jednu stranu zaručuje tvorbu libovolné aplikace, logiky řízení, ovládání, vizualizace a grafického vzhledu ovládacích stránek. Na stranu druhou má díky tomu uživatel jistotu, že v budoucnu nezůstane se svou instalací sám, protože ve všech zemích je dostatek programátorů se znalostmi programování podle zmíněné normy. Díky volnému programování lze kdykoliv naprogramovat i ty nejsofistikovanější řídicí algoritmy, což je v domě nutné třeba pro složitější řízení systémů vytápění či kombinace zdrojů (fotovoltaika + baterie, kotel, bazén atd.), které lze v současnosti najít nejen ve velkých průmyslových a komerčních objektech, ale již i v rodinných domech.


Obr. 3. Ovládání Foxtrotu nástěnnými vypínači v libovolných designech doplňuje moderní ovládání prostřednictvím tabletů, chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení

Parametrizace systému

U již zmiňovaného volného programování je nutná znalost tohoto programování. Přestože praxe ukazuje, že žádný dům není standardní, existuje mnoho zákazníků – integrátorů a instalačních firem, kteří hledají jednodušší alternativu pro použití systému Foxtrot, a tou je nastavení parametrů typických funkcí pro domácí automatizaci.

V parametrizačním prostředí FoxTool se parametrizuje jednoduše a rychle za použití dialogů a výběru z přednastavených voleb. Koncový uživatel má přitom jistotu, že když narazí na limity parametrizace systému (a to i v budoucnu), vždy je možné přechodem na volné programování algoritmizovat vše, co je uvedeno výše.

Komunikace s okolím

Díky plné integraci systému do Ethernetu/internetu jsou Foxtrot a celá instalace připraveny prostřednictvím zabezpečení hesly k dálkovému monitorování, ovládání a k dálkové správě. Také umožňuje zaznamenávat jakákoliv data a události v systému, nahrávat je či odesílat s použitím internetu do databází, posílat alarmové e-maily nebo zprávy SMS, což lze využít např. k archivaci údajů z důvodu bezpečnosti, ke sledování spotřeby energií a následné optimalizaci spotřeby nebo prostě k předávání jakýchkoliv dat ze systému pro jejich následné použití a vyhodnocení.
Garance záručního a pozáručního servisu a dostupnosti náhradních dílů nejméně deset let Firma Teco všem svým zákazníkům běžně zaručuje pozáruční servis a náhradní díly minimálně deset let od skončení výroby příslušné generace řídicího systému, což nyní nabízí málokterý konkurenční systém na trhu. Zákazník má jistotu, že investice do domácí automatizace s Foxtrotem je zajištěna na dlouhá léta.

Kompatibilita generací

Jednotlivé generace řídicích systémů firmy Teco jsou navzájem kompatibilní. Znamená to, že i instalace provedené v dávnější minulosti lze rozšiřovat současnými prvky a systémy. A to představuje další významnou ochranu investice do budoucna i pro současné zákazníky.

Foxtrot jde dál

Na veletrhu For Arch 2014 v Praze se mohou návštěvníci seznámit s dalšími novinkami, o které byl systém Foxtrot za poslední rok vylepšen. Ať už je to nový 4,3" dotykový panel na zeď či vestavný panel v libovolném barevném odstínu (snadno jej lze sladit s designem nástěnných vypínačů), kombinovaná nástěnná čidla CO2, teploty a vlhkosti v designech interiérových nástěnných vypínačů nebo služba Teco-Route, díky níž uživatel nepotřebuje statickou ani dynamickou veřejnou IP adresu pro vzdálený přístup k řízenému domu či technologii. Zajímavá pro uživatele jistě bude i nová aplikace pro mobilní zařízení firmy Apple.


Obr. 4. Nástěnný 4,3‘‘ dotykový displej dodává Teco v libovolném barevném odstínu; sladění barev vypínačů a nástěnného displeje je tedy dokonalé

Domácí automatizaci se systémem Tecomat Foxtrot je možné vytvořit jako individuální řešení na míru každého zákazníka: domu, objektu nebo technologie. Seznam certifikovaných realizačních firem koncový uživatel nalezne na:www.ovladejsvujdum.cz

Pro nové i zavedené integrační firmy firma Teco průběžně pořádá školení, které lze se všemi technickými informacemi nalézt na www.tecomat.cz



Teco a.s.
Havlíčkova 260
Kolín
280 02

tel: +420 321 737 611
mail: teco@tecomat.cz
www.tecomat.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021