Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tato baterie se sama zničí za 30 minut

8. 8. 2016 | Iowa State University | www.news.iastate.edu

Elektronická zařízení se schopností sebedestrukce mohou sloužit armádě k zachování tajemství. Mohou také uchránit pacienta od náročné operace pro vyjmutí zdravotnického zařízení. Nebo mohou posloužit jako přístroje na měření povětrnostních podmínek a poté se rozpustit v dešti.

Vývoj těchto zařízení je cílem relativně nového vědního oboru zvaného „přechodná elektronika”. Než se sama zničí po vystavení světlu, teplu či tekutině, mohou tato zařízení posloužit pro výkon mnoha funkcí. Poslední novinkou je sebedestruktivní li-ion baterie z laboratoře Iowa State University, která je schopná dodávat výkon 2,5 voltů a ve vodě se rozpouští za 30 minut. Baterie dokáže pohánět běžnou stolní kalkulačku po dobu 15 minut.

Sebedestruktivní baterie

Samotná baterie je opravdu drobné zařízení - asi 1 mm tlustá, 5 mm dlouhá a 6 mm široká. Komponenty baterie, složení a elektrochemické reakce se velmi podobají běžně dostupných bateriím. Pokud ale baterii ponoříte do vody, polymerový obal se začne rozkládat, rozlomí elektrody a baterie se téměř celá rozpustí. Obsahuje totiž nanočástice, které se nerozkládají, ale rozptýlí se při porušení elektrod.

Celá zpráva na Iowa State University

Image Credit: Iowa State University

-jk-