Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tablety, které s přehledem nahradí váš počítač

25. 1. 2019 | FCC PUBLIC | www.odbornecasopisy.cz

Tablet jenom na multimédia? To je už dávnou minulostí. Společnosti v čele s Applem a Microsoftem míří už nějakou dobu mnohem dál a jejich tablety dnes již s přehledem nahradí počítač. Navíc nabízí stylus, který ještě rozšiřuje jejich funkce. Co dál nabízejí a vyplatí se koupě výkonného tabletu?

Začátky tabletů byly rozporuplné. Byly to vlastně přerostlé chytré telefony bez možnosti volání, které zvládli jinak prakticky to samé, co mobil ve vaší kapse, obvykle měl totiž i stejný výkon. Dva největší tahouni v tomto odvětví se ale pomalu vydali na jinou cestu.

Tablety, které s přehledem nahradí váš počítač

Microsoft přišel s tablety/počítači Surface v roce 2012, ve kterém se objevil Microsoft Surface RT, který ale moc úspěchů neměl. Měl osekaný operační systém Windows RT, jež vycházel z Windows 8 a své slávy se nedočkal. V roce 2013 už tu ale máme Surface Pro, tablet, který měl nejen připojitelnou klávesnici, upgradovatelný systém Windows 8, ale hlavně dotykové pero. Uživatel si tedy mohl libovolně čmárat po displeji a tablet si oblíbili hlavně grafici.

Nyní tu máme Surface Pro 6, tedy spíše počítač než tablet, který nabídne plnou konektivitu, procesory Intel Core 8. generace a až 16 GB RAM spolu s 1 TB na SSD. Díky 12,3“ displeji a jemnému rozlišení po něm sáhne každý, kdo si chce načrtávat a plánovat pomocí nejnovější generace Surface Pen. Využijete ho jak na multimédia, tak na práci a připojíte k němu i podsvícenou klávesnici. Notebook tak nebudete potřebovat, a kdybyste přeci jen chtěli větší displej, můžete k Surface Pro 6 připojit dok, a následně monitor, klávesnici, myš a co dalšího vás napadne.

A kdo by neznal Apple a jeho iPad, který v roce 2010 odstartoval éru tabletů? Apple iPad má odlišný systém, než jeho počítače, spoléhá se stále na iOS, který najdete například i v iPhonu, přesto vás ale Apple neošidí. Apple nyní nabízený moderní iPad Pro ve dvou velikostech – 11 a 12,9“ s Apple Pencil, který tu s námi ale není ještě tak dlouho, přesto nabízí multimediální využití, reaguje na dotyk a spárujete ho pouhým přicvaknutím k okraji tabletu.

Apple se, na rozdíl od Microsoftu, vydal jinou cestou. Nesnaží se z něj udělat vyloženě počítač, ale zařízení, které je využitelné především kreativním způsobem. Učí majitele novému pojetí „počítače“, které tkví v jednoduchosti a přizpůsobitelnosti. To neznamená, že by mu ovšem chyběl výkon. Uvnitř tiká procesor A12X Bionic, který svým výkonem zvládne třeba i virtuální realitu. Novinka je také v možnosti připojení přes USB-C, takže monitor nebo další externí zařízení nebudou problém.

A kam se ubírá budoucnost tabletů? Tablety jako takové nejsou moc prodávaným zbožím. První důvod je ten, že lidé stále raději spoléhají na notebook nebo počítač, a ti, kteří ho mají, nemění modely tak často, jako třeba telefony. Přesto se očekává, že časem zcela nahradí notebooky, akorát změna bude hůře pozorovatelná, a ne tak očividná, jako tomu bylo například s chytrými telefony. Už nyní jsou dotykové notebooky ohebné a „tablet“ z nich uděláte otočením klávesnice a další posuny jsou tedy jen otázkou času.

Tiskové materiály eVisions Advertising