Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systémy pro ukládání vedení Hager

10. 7. 2018 | David Hlavička, DiS | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Bezpečně vést silnoproudou i slaboproudou kabeláž a poskytnout flexibilní propojovací systém všude tam, kde je potřeba? S elektroinstalačními systémy od společnosti Hager pořídíte do každé budovy moderní elektrotechnickou infrastrukturu pro elektrické, datové i komunikační sítě. Ačkoliv je značka Hager známá především svou rozváděčovou technikou, jisticími a ovládacími prvky a domovními elektroinstalačními přístroji, do sortimentu Hager patří také systémy pro ukládání vedení.

Systémy pro ukládání vedení zahrnují výrobky od podlahových systémů, parapetních kanálů, řešení pro kancelářské budovy, jako jsou sloupky a pilíře s integrovanými silovými a datovými zásuvkami, soklové lišty, až po závěsné systémy a propojovací kabelové kanály do rozváděčů.

Obr. 1. Moderní pracovní místa v kancelářích, zasedacích či školicích místnostech vyžadují vhodný způsob pro zabudování silových zásuvek i zásuvek pro přenos dat Hager
Obr. 1. Moderní pracovní místa v kancelářích, zasedacích či školicích místnostech vyžadují vhodný způsob pro zabudování silových zásuvek i zásuvek pro přenos dat

Podlahové systémy electraplan umožňují moderní a spolehlivé připojení silnoproudé, datové a komunikační sítě v podlahách. V nabídce najde zákazník různé velikosti, tvary, materiály a barvy pro různé výšky podlah. Lze si vybrat čtvercové, obdélníkové nebo kulaté tvary pro suchou či mokrou údržbu, pro zatížení od 1,5 do 20 kN. Podlahové krabice lze aplikovat pro výšky mazaniny od 40 do 100 mm.

Parapetní kanály tehalit.BR umožňují vedle rozvodů vedení také montáž silnoproudých zásuvek a vypínačů i zásuvek pro sdělovací a telekomunikační techniku do tělesa kanálu (obr. 2). Pro tyto rozvody je třeba zvolit správnou velikost a typ kanálu, ať již z estetického nebo technického pohledu. Pozornost je nutné věnovat např. dodržení odstupové vzdálenosti mezi silovým a datovým kabelem. Plastové parapetní kanály se vyznačují snadnou montáží, lze je využít v kancelářích, laboratořích, školních učebnách nebo prostorách pro lékařské účely. Hliníkové parapetní kanály představují nejvyšší kvalitu v této skupině a najdou uplatnění i v esteticky nejnáročnějších aplikacích. Robustní elektroinstalační kanály z ocelového plechu splňují vedle mechanické odolnosti i vysoké požadavky na estetickou úroveň. Ke kanálům jsou pro snadnou instalaci k dispozici nejrůznější tvarové díly, jako jsou vnitřní a vnější rohy, ploché rohy, spojky nebo koncovky.

Obr. 2. Parapetní kanál tehalit.BRP se zabudovanými zásuvkami pro silové i datové rozvody
Obr. 2. Parapetní kanál tehalit.BRP se zabudovanými zásuvkami pro silové
i datové rozvody

Soklové lišty jsou vhodné pro realizace a rekonstrukce elektrických rozvodů v bytové výstavbě, kancelářích a správních budovách. Jsou určeny především pro zásuvkový rozvod a sdělovací obvody, včetně obvodu televizního a rozhlasového signálu. Součástí dodávky může být víko s možností LED podsvícení, hladké nebo kobercové víko, případně dekorační víko s imitací javoru, buku, dubu, třešně, sucupiry nebo eloxovaného hliníku. V rámci příslušenství nabízí Hager elektroinstalační krabice, které lze montovat přímo na lištu a následně vybavit silovými, datovými či telekomunikačními zásuvkami. Součástí systému je i zárubňová lišta pro přechod vedení kolem dveří a rohové lišty se zaobleným víkem.

Elektroinstalační sloupky a pilířky z vysoce kvalitního materiálu jsou určeny pro realizaci elektrických rozvodů v kancelářských budovách, prodejnách, reprezentačních místnostech a všude tam, kde je kladen důraz na vysokou estetickou úroveň interiéru. Své uplatnění nacházejí všude tam, kde se často mění požadavky na dispozici a je potřeba pružně upravit kabeláž – typicky ve velkých kancelářských prostorách. Elektroinstalační sloupky a pilířky (obr. 1) přinášejí v této situaci ideální řešení. Umožňují realizaci elektrických a datových rozvodů v libovolném místě interiéru. Pro přesnou instalaci je uvnitř pilířku integrována vodováha a lze namontovat domovní zásuvky 230 V i zásuvky pro telekomunikaci a přenos dat.

Moderní pracovní místa v kancelářích, zasedacích či školících místnostech, ale i v domácnostech vyžadují efektivní způsob zabudování silových zásuvek i zásuvek pro přenos dat. S výsuvnými sloupky (obr. 3), které je možné využít i pro kuchyňské linky, přišlo šikovné řešení, kdy zásuvky lze v případě potřeby jednoduše vysunout a opět zasunout. Je možné je instalovat ve svislé i vodorovné poloze. Vnější provedení výrobku je natolik elegantní, že se může stát vhodným designovým doplňkem místnosti.

Hager - výsuvné sloupky
Obr. 3. Vhodné řešení nabízí výsuvné sloupky, které lze v případě potřeby jednoduše vysunout a zasunout

Hledáte nápaditý způsob pro uložení kabeláže a zároveň chcete vytvořit zajímavý estetický dojem? Kvalitní hliníkový kanál v moderním designu přináší řešení, které elegantně schová kabeláž pro vedení energií, zvuku a dat. Designový kanál je standardně nabízen pro vertikální montáž na stěnu k dodání v délkách 225, 625, 1 020 a 2 500 mm, a to v bílé nebo černé barvě. Zvláštní možnost designového řešení poskytuje bílé provedení s transparentním horním dílem z plexiskla, které je možné podložit libovolným motivem, např. fotografií či tapetou.

Propojovací kabelové kanály do rozváděčů slouží ke zvýšení provozní bezpečnosti a přehlednosti uvnitř rozváděče. V nabídce naleznete kanály z PVC i z bezhalogenového plastu, vhodného pro aplikace v místech, kde vzniká nebezpečí požáru spojeného s únikem jedovatých zplodin. Propojovací kanály jsou dostupné v mnoha barevných variantách. Společnost Hager umí vyrobit propojovací kanály šité na míru, montáž kanálu je umožněna i na místa, kde je standardní použití obtížné. K propojovacím kanálům je k dispozici bohaté příslušenství, jako jsou pákové nůžky, vylamovací kleště, rozpěrné nýty a nýtovačky.

Potřebujete se k systémům pro ukládání vedení na něco zeptat?
Technici společnosti Hager jsou k dispozici na telefonu: +420 281 045 730
nebo e-mailu: technici@hager.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2018 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021