Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systém vzdáleného dohledu baterií záložních zdrojů Cellwatch Satellite™

23. 7. 2013 | |

Společnost PRONIX s.r.o., přední integrátor systémů záložního napájení na českém a slovenském trhu, představuje unikátní monitorovací a testovací metodu baterií Cellwatch Satellite™. Jedná se o nejúčinnější systém vzdáleného dohledu nad všemi typy baterií záložních zdrojů ve svém třídě. Systém pomáhá předcházet rizikům spojeným s jejich neočekávanými výpadky. Dlouhodobě snižuje náklady na provoz a údržbu baterií až o 85 % a přispívá k ochraně životního prostředí.

Cellwatch Satellite umožňuje neustálý monitoring a každodenní testování všech typů baterií záložních zdrojů, používaných v rozvodnách elektrárenských společností, telekomunikačních operátorů, solárních a větrných elektráren, ale i v přenosových soustavách a produktovodech plynu, ropy, tepla nebo vody. Tyto komplexy obvykle disponují velkým počtem a různými typy baterií – v záložních zdrojích UPS, DC zdrojích, střídačích, rozváděčích nebo generátorech. Cellwatch Satellite je unikátním řešením, které dokáže sledovat všechny typy baterií prostřednictvím jediného systémového řešení najednou.

Eliminace rizik spojených s výpadky baterií

Cellwatch Satellite pomáhá snížit rizika spojená s neplánovanými výpadky baterií. S technologií Cellwatch Satellite není nutné testovat baterie a měřit jejich parametry jednotlivě. Cellwatch Satellite monitoruje baterie automaticky a poskytuje tak stálý přehled o jejich aktuální kondici.

Snížení nákladů a ochrana životního prostředí

Velká část nákladů na optimální fungování baterií je navíc spojena s cestováním servisních techniků mezi jednotlivými místy instalací nebo případnými incidenty, tedy s velkou spotřebou pohonných hmot. Cellwatch Satellite zvyšuje životnost samotných baterií a zabraňuje jejich zbytečným výměnám. Přispívá k efektivnímu plánování nákupu nových baterií. Umožňuje redukci nákladů na plánovanou servisní údržbu baterií až o 85 %. S menší spotřebou pohonných hmot a menším počtem baterií navíc přispívá k ochraně životního prostředí.

Systém výstrah

Cellwatch Satellite disponuje systémem výstražných upozornění, která vyšle vždy, když se jakýkoliv ukazatel dostane mimo rozsah přijatelných hodnot. Na změnu stavu, která může indikovat problém s bateriemi či jednotlivými články, upozorňují alarmové LED diody a výstupní releové kontakty, ale především přehledové schéma dostupné přes webové rozhraní nebo integrované přímo ve SCADA a NMS systémech uživatele.

Podpora všech typů baterií

Díky své modulární architektuře lze Cellwatch Satellite velice snadno instalovat kdekoli. Systém navíc podporuje kombinaci v podstatě jakýchkoliv řetězců spojených z 2 až 140 bateriových bloků.

Cellwatch Satellite je složen ze dvou hlavních částí: Cellwatch Satellite Unit (CSU) a Data Collection Module pro sběr dat (DCM). DCM moduly jsou připojeny ke každému článku a měří jeho napětí a ohmickou hodnotu. DCM moduly jsou s hlavní jednotkou CellWatch Satellite Unit propojeny prostřednictvím optického kabelu, čímž je zajištěna izolace elektrické energie a tedy i maximální bezpečnost.

Cellwatch Satellite shromažďuje údaje z DCM modulu spolu s naměřenými údaji o proudu a teplotě. Poskytuje tak ucelený obraz o stavu jednotlivých baterií i samotných článků. Systém je připojen prostřednictvím Ethernetu nebo RS-485 a umožňuje tudíž přehled o jednotlivých bateriích na mnoha různých místech současně.

Cellwatch Satellite je unikátní monitorovací a testovací metoda baterií, která neovlivňuje kapacitu článků nebo jejich životnost.

Více informací naleznete ZDE
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021