Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systém řízení osvětlení Lightify pro každou moderní domácnost

1. 5. 2014 | |

Společnost OSRAM představila systém řízení osvětlení Lightify, ovládaný s pomocí aplikace v chytrém telefonu nebo tabletu. Lightify se jednoduchým způsobem zapojí do existujících bezdrátových sítí a přihlášení uživatelé pak mohou nastavovat a využívat širokou škálu možností osvětlení – od jednoduchého vypínání a zapínání, přes změnu nastavení úrovně jasu nebo barvy světla až po tvorbu a programování složitých a efektních světelných scén. Systém Lightify bude k dispozici od začátku nadcházející osvětlovací sezóny.

„Osvětlení připojené do počítačové sítě pro nás znamená další významný krok směrem k digitalizaci osvětlení. S pomocí Lightify jsme schopni zrealizovat téměř vše, co dnešní světelné zdroje a svítidla mohou zvládnout,“ uvádí Peter Laier, ředitel pro technologie ve společnosti OSRAM a člen výkonné rady, zodpovědný za celkový vývoj firemní obchodní strategie v osvětlovací sféře.

Lightify umožňuje řídit osvětlení obytné místnosti, ložnice, pracoven i balkonů či zahrad mnoha způsoby s použitím chytrého telefonu nebo tabletu. Kromě toho jsou v aplikaci přednastaveny osvětlovací scény, například realistický východ slunce. Scény lze upravovat podle barevných vzorů např. výběrem barvy z fotografií. Technologie Lightify tak umí nejenom změnit úroveň a nastavení osvětlení v místnosti, ale také dokáže s pomocí scénických programů přispět k pocitu dobré pohody. Vhodný světelný program může pomoci lidem ráno pohodlněji vstát a večer snáze usínat.

V době dovolených mohou uživatelé pomocí tzv. „režimu dovolená“ flexibilním způsobem vytvářet dynamické osvětlovací profily, které přináší ve srovnání se standardními časovači mnohem vyšší ochranu proti vloupání. Profily lze programovat předem anebo spravovat vzdáleně přes internet.

Systém se snadno implementuje do existující domácí sítě. Všechny jeho komponenty se pak vzájemně zcela automaticky propojí a spárují. Kompletní řadu LED svítidel a osvětlovacích prvků Lightify lze ovládat jednotlivě nebo skupinově a nezávisle na jejich umístění. Systém Lightify tak otevírá bránu k integrovanému přístupu k osvětlení a nabídne široké portfolio kompatibilních světelných zdrojů a svítidel OSRAM. Již existující osvětlovací technologie a produkty od jiných výrobců, které podporují zažité standardy ZigBee Light Link nebo Home Automation, půjde rovněž snadno začlenit do systému. Lightify kromě toho umožňuje komunikaci přes DALI rozhraní, půjde jej tedy využít i ve sféře profesionálních aplikací kancelářských budov.

Systém Lightify bude k dispozici od nadcházející osvětlovací sezóny, a to ve dvou variantách – pro koncové zákazníky a pro profesionály. Základní souprava pro koncové spotřebitele bude obsahovat řídící jednotku a dálkově ovládané svítidlo nebo světelný zdroj.

www.osram.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021