Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systém přenosu dat hravě překoná možnosti dnešních řešení

26. 2. 2021 | MIT | www.mit.edu

USB standard může být brzy minulostí díky novému systému přenosu dat z dílny Massachusettského technologického institutu (MIT), který strčí univerzální sériovou sběrnici do kapsy. Jeho základem je vysokofrekvenční křemíkový čip s polymerovým kabelem o tloušťce lidského vlasu. Desetinásobně rychlejší přenos informací uleví nejen data centrům a přispěje k zeštíhlení infrastruktury.

Potřeba rychlého přenosu dat je v dnešní době žádanější než kdy jindy, obzvláště s ohledem na současnou situaci, kdy jsou lidé nuceni často pracovat z domova. Množství sdíleného obsahu vyžaduje chytrá řešení pro zajištění efektivního a rychlého přenosu informací. Výzkumníci z MIT na to jdou od píky a zaměřili se na počítačové čipy a jejich komponenty, konkrétně měděné dráty, které nalezneme prakticky ve všech kabelech od USB po HDMI.

Rychlý přenos dat

Jednou z alternativ energeticky náročných měděných drátů jsou optické kabely, které však mají vlastní problémy. Zatímco měděné dráty využívají elektrickou signalizaci, optická vlákna komunikují pomocí fotonů. Křemíkové počítačové čipy však obecně neholdují fotonům a propojení optických kabelů s počítači se neobejde bez problémů. Výzkumníci se tedy zaměřili na sloučení výhod mědi a optických vláken a vytvořili kabel z plastového polymeru, který pomocí elektromagnetických signálů dosahuje mnohem vyšší účinnosti při přenosu velkého množství dat než jeho měděný bratříček. 

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-