Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Systém Hager Quickconnect

18. 2. 2019 | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Bezpečné, rychlé a snadné bezšroubové propojení kombinuje rychlost a bezpečnost.

Zrychlujeme instalaci

S bezšroubovým připojením Hager Quickconnect jsou kabely a nyní také fázové přípojnice jednoduše zapojeny do instalace pomocí nástrčného systému místo šroubových svorek. To, v porovnání se šroubovými spoji, zvyšuje bezpečnost systému díky trvale konstantnímu působení síly pružiny na vodič. Rovněž toto propojení zkracuje dobu montáže.

Pro lankové vodiče nejsou nutné žádné zakončovací dutinky. Plné vodiče se připojují bez pomoci nástrojů. Plné či slaněné vodiče lze snadno propojit nebo uvolnit pomocí rychloupínací svorky přístroje. Pro uvolnění vodičů je třeba vložit šroubovák o velikosti 2,5 mm a jednoduše jen zatlačit na svorku. Vstupní kabeláž lze rychle propojit pomocí fázových přípojnic. Díky svorkám Bi-Connect s nástrčnými svorkami na vstupní straně je fázová hřebenová přípojnice pro příčné propojení jednoduše zapojena – a je hotovo!


Obr. 1. Použití fázové přípojnice

Bezúdržbové instalace díky konstantní upínací síle

Na vstupní a výstupní svorce působí konstantní upínací síla. Díky této trvale velké síle přítlaku svorky, která se časem nezmenšuje, jsou instalace zcela bezúdržbové. Na rozdíl od šroubových svorek, které se uvolňují např. v důsledku vibrací, a ohrožují tak bezpečnost, systém Quickconnect eliminuje potřebu utahování nebo kontroly svorek.

Rychle připojte – nyní také na vstupní straně

Bezpečnost je v současnosti nejvyšší prioritou a času také není nikdy dost. Proto Hager přináší skvělé montážní pomůcky, které kombinují maximální bezpečnost s rychlostí. Použijte fázovou hřebenovou přípojnici pro připojení Quickconnect!

Pohodlná výměna

V tomto případě jde o zkrácení prostojů pro zákazníky na absolutní minimum. Při výměně přístroje nebo skupiny přístrojů nemusí být uvolněna hřebenová přípojnice ze všech přístrojů, ale pouze z měněné části. Při údržbě odstraňte fázovou lištu prostým pákovým pohybem šroubováku. Díky rychlospojkám na přístrojích lze přístroje snadno a rychle odstranit z lišty DIN. Povolte vybrané výrobky pomocí posuvníku Quick-Snap a vyjměte zvolený produkt z řady. Fázovou lištu lze snadno odstranit jednoduchým pákovým pohybem.

Instalační přístroje se systémem Quickconnect Hager
Obr. 2. Instalační přístroje se systémem Quickconnect

Připraveno pro měření napětí

Samostatné zkušební otvory pro zkoušku napětí usnadňují práci. Měření napětí je jednoduché díky propracovanému designu modulových přístrojů Hager. Modulové přístroje Hager mají navíc popisové pole s průhlednou ochrannou klapkou pro vložení štítků s popisem (obr. 2). Jakmile je ochranná klapka zavřená, popis či označení jsou chráněny před prachem a nečistotami.

Zkracování doby zapojení díky fázovým přípojnicím

Fázové přípojnice jsou elektrikáři velmi oblíbené. Právě ty dělají propojení modulových přístrojů jednodušší, rychlejší a bezpečnější. Proto Hager rozšířil osvědčený program fázových lišt pro horizontální instalaci a nově nabízí varianty pro vertikální instalaci. V kombinaci s horizontálními fázovými přípojnicemi lze přístroje propojovat rychleji než kdykoliv předtím.

Pomocí jednoduchého pákového pohybu šroubováku přípojnice jednoduše a rychle odpojíte, následně mohou být fázové přípojnice snadno demontovány. Ještě kompaktnější přípojnice zvětšují prostor mezi řadami pro zapojení přístrojů, čímž získáte více místa v rozváděči. Navíc máte jistotu vysoké ochrany proti dotyku vlivem úplné izolace: kombinace bezšroubové svorky s fázovými přípojnicemi znamená bezpečnou práci.

Horizontální fázová přípojnice Hager
Obr. 3. Horizontální fázová přípojnice

Horizontální fázové přípojnice

Nové kompaktní horizontální fázové přípojnice Hager (obr. 3) ve spojení s bezšroubovými svorkami přístrojů se snadno připojují k rychlému příčnému připojení modulárních zařízení na lištu DIN. Všechny přípojnice jsou izolovány pro zajištění maximální ochrany. Kromě variant 3P + N a 1P + N jsou k dispozici dvě varianty kombinací: 3P + N a 1P + N kombinované na jedné přípojnici pro ještě větší flexibilitu.

Propojení přístrojů mezi řadami kabelů je časově náročné. S vertikálními fázovými přípojnicemi lze jednoduše propojit jednu řadu s druhou. Hager dodává osm variant pro skříně s roztečí lišt DIN 125 mm.


Společnost Hager založili již před více než šedesáti lety otec a synové Hagerovi v Sársku. Svou reputaci značka Hager vystavěla na rozváděčové technice a přístrojovém vybavení pro distribuci elektrické energie a bezpečné nakládání s ní. Postupně do sortimentu přibyla řešení pro vedení kabelů tehalit, systémy pro automatizaci budov, designové vypínače Berker, dveřní komunikátory, nebo dokonce nabíjecí stanice pro elektromobily. V České republice Hager Electro působí od poloviny 90. let minulého století. O české a slovenské zákazníky se stará tým obchodních, technických a marketingových specialistů. Česká pobočka Hager se účastní oborových veletrhů, pořádá konference, semináře a odborná technická školení a vyvíjí a lokalizuje pro místní zákazníky technickou dokumentaci, katalogy a softwarové pomůcky.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2019 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021