Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sympozium o fyzice plazmatu – trendy jaderné fúze i aplikace netermálního plazmatu v medicíně

18. 6. 2018 | ČVUT - FEL | www.fel.cvut.cz

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze pořádá ve spolupráci s Ústavem fyziky plazmatu AV ČR ve dnech 18. až 21. června 2018 již 28. ročník Sympozia o fyzice plazmatu a plazmových technologiích (SPPT). Nosnými tématy konference bude jaderná fúze a biomedicínské aplikace plazmatu. Místem konání je posluchárna D3-209 Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze 6, Technická 2.

Z celé čtyřdenní série přednášek jistě širší veřejnost se zájmem o vědu a techniku nadchne přednáška Pauil-Henri Rebuta JET Milestone Towards Fusion Energy, která se bude konat v úterý 19. června po 9. hodině. P. H. Rebut byl vedoucím pracovníkem týmu, který tokamak JET (Joint European Torus) v roce 1973 navrhoval. Experimentální výsledky z JETu i po tak dlouhé době přináší nové a nové poznatky v oblasti jaderné fúze.

Zájemce o poslední trendy v plazmové medicíně zveme na středeční blok dopoledních přednášek, jmenovitě pak M. Hori: Key challenges to bio and medical disgnostics of non-equilibrium atmospheric pressure microplasmas (středa 20. června od 11.00) – přednáška se vedle sterilizace, hojení ran a podpory srážlivosti krve pomocí nízkoteplotního plazmatu zaměří na potlačování rakovinotvorných buněk až celých zhoubných nádorů.

Tato symposia se konají od roku 1967, kdy se postupně staly celostátním fórem pro zveřejňování výsledků výzkumu v oblasti fyziky plazmatu s účastí řady významných zahraničních vědců. V současnosti má akce již celoevropský rozměr. Od roku 1993 se konají sympozia ve spolupráci s katedrou fyziky Fakulty elektrotechnické ČVUT, v tomto roce se předpokládá účast více jak 150 vědců z Evropy i ze zemí, jako USA, Austrálie či Japonsko.

Více informací lze nalézt na webových stránkách http://plasmaconference.cz, přednášející budou obvykle k dispozici po daném bloku přednášek.

Tiskové materiály FEL-ČVUT