Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světový rekord – solární článek s 44,7% účinností

26. 9. 2013 | |

Fraunhoferův Institut pro solární systémy (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE), Soitec, CEA-Leti a Helmholtzovo Centrum v Berlíně společně oznámily, že dosáhly nového světového rekordu v účinnosti přeměny slunečního záření na elektrickou energii, za použití nové struktury koncentrovaných solárních článků složených ze čtyř sub-článků.

Nový rekord činí 44,7 % a byl naměřen při 297 násobné koncentraci slunečního záření. Solární články využívající technologii tzv. koncentrátorové fotovoltaiky (CPV) dosahují více než dvojnásobné účinnosti oproti konvenčním článkům používaným v panelech instalovaných v oblastech bohatých na sluneční svit. CPV články byly původně využívány ve vesmírném výzkumu, až v nedávné době začaly být nasazovány také na zemi. Články jsou tvořeny subčlánky vytvořenými z vrstev různých polovodičů navršených na sebe. Každý článek tak absorbuje jinou vlnovou délku světelného spektra. Sluneční záření je dále zesíleno optickým koncentrátorem.

Jedná se o důležitý krok ke snížení nákladů na výrobu energie prostřednictvím fotovoltaických panelů a další přiblížení této technologie k psychologické hranici 50% účinnosti.

Celou zprávu naleznete ZDE
obrázek: Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE