Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světová premiéra v Essenu: RWE zaintegrovalo supravodivý kabel poprvé do existující sítě

5. 5. 2014 | |

30. dubna zaintegrovalo RWE do Essenské rozvodné sítě nejdelší supravodivý kabel a tím nasadilo supravodič oficiálně poprvé v historii do reálného provozu. Rok po té, co byly kilometr dlouhým kabelem propojeny dvě rozvodny v centru Essenu a toto propojení testováno, se nyní naplno rozebíhá ostrý provoz. Efektivní a místem šetřící technologie přenese pětkrát více elektřiny než konvenční kabely srovnatelného průměru a navíc téměř beze ztrát.

Realizace tohoto pilotního projektu pojmenovaného Ampa City byla umožněn díky grantu německého Ministerstva hospodářství a Ministerstva životního prostředí a energetiky. Partnerem RWE v projektu je společnost Nexans – známý výrobce kabelů. Partneři vložili do projektu 13,5 milionu EUR, ministerstvo přispělo částkou 53,9 milionu. AmpaCity podporuje také Technologický institut v Karlsruhe, který projektu poskytuje badatelské zázemí.

Projekt je význačný také tím, že se jedná o využití suprvodivosti při tzv. vysoké teplotě. Supravodič je zde schlazen jen na 200 stupňů Celsia, ne na – 270, jako je to běžné u klasických supravodičů. Tzv. vysokoteplotní supravodivost je objevem dr. Johannese Georga Bednorze, který byl za výzkum tohoto jevu oceněn v roce 1987 Nobelovou cenou. Vlastnosti supravodivého materiálu - v tomto případě se jedná o zvláštní typ keramiky, jej činí zvláště dobrým elektrickým vodičem. V Essenu 10 000 voltový supravodivý kabel nahradí konvenční 110 000 voltovou linku. V budoucnu by tyto rozvody měly pomoci také zredukovat počet transformoven a pomoci je umisťovat spíše na předměstích. Tím se uvolní mnoho prostoru v městských centrech k jiným účelům.

Více na stránkách Nexans a na stánce projektu AmpaCity