Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světová banka: Udržitelná energie do roku 2030 pro každého na planetě

11. 6. 2013 | |

Myšlenka dostupnosti energie všude na světě se bude patrně mnohým zdát nepravděpodobná a možná i nedosažitelná, podíváme-li se na to, jak dnes vyrábíme a distribuujeme a spotřebováváme energii ve vyspělém světě. Kdybychom si ale blíže všímali již existujících způsobů, jimiž lidé v rozvojových zemích využívají elektrickou energii pro běžné každodenní úkony jako je vaření nebo nabíjení mobilních telefonů – představa jakj dostat energii do celého světa by nevypadala tak podivně a neuskutečnitelně.

Kampaň světové banky Sustainable Energy for All (Udržitelná energie pro všechny) se zaměřuje na to jak dostat „moderní energii“ efektivně k celosvětové populaci s co nejnižšími dopady na zdraví lidí i na životní prostředí. Infografika světové banky poskytuje pohled o třech hlavních cílech kampaně: pokud Vás zajímá pozadí těchto tří cílů, Banka má velké množství dalších materiálů k této problematice.

  • Běžné tempo rozvoje a běžná taktika rozvoje nebudou stačit k tomu aby k energii měli přístup do roku 2030 skutečně všichni obyvatelé planety.
  • Dvě třetiny těch, kdo nemají přístup k elektircké energii žije ve dvaceti nejvlivnějších zemí Afriky a Asie. Třetina jejich obyvatelstva využívá pevná paliva jako je dřevo, sušený trus domácích zvířat a odpad z pole k topení a vaření. 
  • V roce 2010 tvořila obnovitelná energie jen 18 % globálního energetického mixu. Zlepšení energetické efektivity mezi lety 1990 a 2010 bylo o pouhá 1,3 procenta. Obojí se musí do roku 2030 zdvojnásobit.

Podorbnosti o kampani SE4ALL naleznete ZDE

http://sustainablecitiescollective.com, http://www.worldbank.org/SE4ALL