Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Supravodiče na míru od KIT/Deutsche Nanoschicht

5. 11. 2014 | |

Karlsruher Institut für Technologie (KIT) a Deutsche Nanoschicht otevírají společnou laboratoř. Zaměří se na vývoj vysokoteplotních supravodičů a jejich zakázkovou výrobu. Tenkovrstvé supravodiče najdou uplatnění v usměrňovačích proudu a transformátorech pro veřejné energetické sítě, kabelech pro městskou energetickou infrastrukturu a cívkách pro generátory a elektrické motory.

V závislosti na způsobu použití budou vlastnosti supravodičů přizpůsobovány pro vedení střídavého proudu, vedení velmi vysokých proudů, nebo práci v silných magnetických polích.

Deutsche Nanoschicht vyvinul unikátní povlakovací technologii, která umožní vyrábět kabely za konkurenceschopnou cenu, a tak je přiblížit potřebám trhu a zvýšit jejich dostupnost. Také metoda chemického usazování, vyvinutá v KIT, umožňuje mnohem efektivnější a šetrnější výrobu, než metody doposud užívané.

Protože supravodiče přenášejí elektřinu téměř beze ztrát, jejich rozšíření umožňuje velké úspory při výrobě i přepravě elektrické energie.

Tisková zpráva: BASF
Foto: BASF