Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Staví se největší komerční battery park v Evropě

9. 9. 2013 | |

Energetická společnost WEMAG působící na severovýchodě Neměcka a společnost Younicos, která se zabývá integrací systémů pro využití obnovitelných zdrojů energie, začaly budovat dosud největší komerční battery park v Evropě. Jeho úkolem bude vyvažovat krátkodobé výkyvy v dodávkách elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Park se buduje ve městě Schwerin ve spolkové zemi Meklembursko-Pomořansko.

Zařízení vybavené lithium-iontovými bateriemi bude mít kapacitu 5 MWh. Se svým maximálním výkonem 5 MW bude schopno stabilizovat frekvenci v síti a tím umožnit bezpečné a spolehlivé zapojení zdrojů solární a větrné energie do soustavy. Skladování energie je klíčovou technologií, která umožní rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Park ve Schwerinu bude největším a zároveň prvním komerčním bateriovým parkem v Evropě. Park bude plně automatizovaný a společnost Younicos dodá tento systém složený z 25 000 lithium-iontových článků společnosti WEMAGU na klíč. Každý MW výkonu baterií odpovídá desetinásobku v instalovaném výkonu konvenčních elektráren na fosilní paliva, který by jinak musel zůstat v provozu, aby síť byla stabilní.

Obchodní model parku je postaven na tom, že bude poskytovat regulační služby a tím zajistí rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou, což dosud dělaly konvenční elektrárny. Vložených 1,3 milionu EUR by tak měl projekt brzy vydělat zpátky. Baterie budou regulovat frekvenci v síti, aniž by přitom (na rozdíl od uhelných elektráren) produkovaly CO2 – budou pouze přijímat, nebo uvolňovat již uskladněnou energii, a to podle aktuální frekvence v síti. Pokud frekvence klesne pod 50 Hz, baterie začnou do sítě dodávat elektřinu. Naopak bude-li frekvence vyšší než 50 Hz, baterie budou energii ze sítě odebírat. Tím přispějí k vyvážení nerovnoměrnosti dodávek čisté energie z obnovitelných zdrojů.

Takovéto vyrovnávání bude čím dále tím důležitější. WEMAG má v severním Braniborsku a západním Meklembursku nainstalovány větrné turbíny o celkovém výkonu 800 MW. Ty v roce 2012 vyprodukovaly 80 % energie spotřebované zákazníky společnosti, za rok 2013 by to mělo být plných 100 procent. Se vzrůstajícím poměrem obnovitelných zdrojů roste i potřeba regulace. Baterie pro tento park vyrobil Samsung SDI a garantuje životnost po 20 let. Stavba budovy, kde bude park umístěn je plánována na 6 měsíců, na dalších 6 měsíců pak instalace a testování. Park by měl zahájit provoz v září 2014.

Více informací stránky Younicos a WEMAG