Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Stavebnice littleBits propaguje do-it-yourself elektroniku

19. 9. 2013 | |

Ayah Bdeir chce rozšířit "do it yourself" elektroniku mezi širší veřejností. Má jí k tomu pomocí stavebnice littleBits, kterou vytvořila. Modely obvodů odlišené různými barvami podle kategorií, do nichž náleží, lze spojovat pomocí magnetů a dále kombinovat s předměty naší denní potřeby tak, aby z nich šlo vytvořit téměř cokoliv si představíte, a to bez jakékoliv hlubší znalosti elektroniky nebo designu.
LittleBits založla absolventka MIT Ayah Bdeir v roce 2011. Jejím cílem bylo dát komukoliv možnost, aby přirozené či dokonce přírodní materiály přiměl k tomu, aby se "chovaly digitálně" ... Ten, kdo si pořídí stavebnici littleBits tak nyní může vytvářet prototypy zařízení, která sám vymyslel nebo prostě jenom hračky pro zábavu, a nepotřebuje k tomu komplexní elektronické systémy, které by sám jen těžko vytvářel z jednotlivých základních součástek.
Také programování výtvorů z littleBits je daleko snadnější a přirozenější než v klasické elektronice – stačí k němu manipulace s přepínači, které většina stavebních dílků obsahuje. Inteligentní chování je tak možné v objektech vytvořených z této stavebnice řídit například pomocí otočného spínače. Vlastně je zde využita logika spotřební elektroniky, kterou denně používáme v běžném životě. Firma stále vytváří nové stavební dílky - každý svou funkcí ve zjednodušené podobě napodobuje techniku, která nás obklopuje.

Více na littlebits.com