Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnosti ABB a Ericsson podporují digitální transformaci průmyslu

7. 2. 2020 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Společnosti ABB a Ericsson společně se společností Swisscom ukázaly, jak snadno a efektivně lze ovládat roboty na velké vzdálenosti pomocí 5G sítě.

Během lednového zasedání Světového ekonomického fóra 2020 byli světoví lídři svědky toho, jaké možnosti nabízí komunikace v reálném čase uskutečňovaná prostřednictvím telekomunikačního standardu 5G. V kongresovém centru ve švýcarském Davosu vyrýval kolaborativní robot YuMi® do pískové formy vzkaz, který ve stejné chvíli replikoval druhý robot YuMi® umístěný 1,5 kilometru daleko.

Nastává čas vstoupit do světa 5G

Simultánní činnost umožní 5G síť společnosti Swisscom za podpory technologií firmy Ericsson. Činnost robotů bylo možné v reálném čase sledovat v obou lokalitách na video obrazovkách. Základní technologie, potřebné pro propojení strojů pomocí mobilní sítě 5G, vyvinuly společnosti ABB a Ericsson v rámci dlouholeté technické spolupráce.

 „Bezdrátové technologie využívající 5G sítě usnadňují připojení robotů ke cloudu a snazší komunikaci se systémy v továrně. Umožňují tak rychlejší přístup k více informacím a lepší rozhodování, protože dokážou pracovat s daty v reálném čase a tím pádem zlepšit efektivitu a spolehlivost celého výrobního cyklu. Nahradíme-li tradiční komunikaci pro drátech mobilními sítěmi ve standardu 5G, dojde také k výraznému navýšení flexibility výroby,” vysvětluje Sami Atiya, prezident ABB jednotky Robotika a automatizace výroby.

Technologická partnerství v rámci 5G uzavíraná mezi různými odvětvími, vládami a společnostmi jsou klíčem k dalšímu rozvoji digitální ekonomiky. Takováto partnerství vítáme a zapojujeme se do nich, protože nám dávají možnost realizovat nové digitální příležitosti s přínosem pro globální ekonomiku, národní ekonomiky i výrobní podniky všech velikostí,“ potvrdil Börje Ekholm, prezident a CEO společnosti Ericsson.

„Při prezentaci, kterou jsme společně připravili, byla využita naše živá 5G síť v Davosu. Chtěli jsme tak ukázat, jaké možnosti a schopnosti nabízí 5G síť pro výrobu a robotiku.  Nastal čas vstoupit do světa 5G," dodal Urs Schaeppi, generální ředitel společnosti Swisscom.

Jedna z výhod? Řízení více strojů jedním člověkem

Pomocí technologie 5G uvedené společnosti otvírají cestu k maximální flexibilitě strojů ve výrobních závodech. Díky 5G sítím se využívání a provoz velkého množství zcela autonomních strojů a robotů stane realitou.

Obrovskou výhodou 5G sítě v průmyslovém prostředí je fakt, že umožňuje řízení více strojů jedním pracovníkem v centrále (namísto řízení každého stroje zvlášť). Tím se výrazně snižují náklady na řízení a údržbu OT/IT systémů na globální bázi.

ABB se trvale zapojuje do rozvoje autonomní průmyslové výroby ve všech zákaznických segmentech. Jako první na světě umožnila na konci roku 2018 provoz dálkově ovládaného trajektu v helsinském přístavu. 5G síť představuje technologii, která nejenže podpoří digitální transformaci průmyslových odvětví, ale také umožní zvýšení produktivity, účinnosti a kvality ve výrobě na celém světě.

Tiskové materiály ABBBA Consulting


 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je technologický lídr a průkopník s rozsáhlou nabídkou výrobků, služeb a řešení pro digitální průmysl. V návaznosti na více než 130letou tradici inovací dnes společnost ABB stojí v čele digitalizace průmyslu, podporována čtyřmi obchodními jednotkami s vedoucím postavením na trhu a výraznou orientací na zákazníka (Elektrotechnika, Průmyslová automatizace, Pohony, Robotika a Automatizace) a společnou digitální platformou ABB Ability™. Stávající obchodní jednotka Energetika se v roce 2020 spojí se společností Hitachi. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com.

Společnost Ericsson umožnuje poskytovatelům komunikačních služeb naplno využít možnosti, které nabízí připojení k internetu. V portfoliu společnosti jsou obsaženy výrobky a řešení divizí Networks, Digital Services, Managed Services a Emerging Business. Všechny jsou navrženy tak, aby zákazníkům usnadňovaly přechod na digitální platformu a vedle ke zvýšení účinnosti i identifikaci nových ziskových obchodních možností. Investice společnosti Ericsson do inovací přinesly řadu výhod v oblasti telefonie a mobilního širokopásmového připojení miliardám lidí na celém světě.  Akcie společnosti Ericsson jsou kótovány na elektronických burzovních trzích Nasdaq Stoc+kholm a Nasdaq New York. www.ericsson.com

Swisscom je přední švýcarská skupina společností působící v oblasti telekomunikací a také jedna z významných švýcarských IT společností. Sídlí v Ittingenu nedaleko hlavního města Bern. Kromě Švýcarska tato společnost působí na italském trhu prostřednictvím společnosti Fastweb, která je plně ve vlastnictví společnosti Swisscom. Swisscom patří mezi nejinovativnější a nejudržitelnější společnosti ve Švýcarsku.