Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost Zeppelin CZ dodala nouzové zdroje elektrické energie pro jadernou elektrárnu Dukovany

15. 7. 2014 | |

Instalace nouzových zdrojů pro jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, jejichž generálním dodavatelem pro společnost ČEZ ENERGOSERVIS spol. s r.o. je společnost Zeppelin CZ s.r.o., postoupila do své další fáze. Po úspěšné dodávce prvních dvou sestav dieselgene-rátorů značky Cat® do jaderné elektrárny Temelín byla dne 14. července 2014 instalována také další sestava v jaderné elektrárně Dukovany. Dieselgenerátor disponuje výkonem 3 200 kW, což je dosud největší instalovaný výkon jednoho samostatného záložního zdroje Cat® v České republice, dodaného společností Zeppelin CZ.

Na základě stress-testů, kterými prošly všechny evropské jaderné elektrárny po havárii v japonské elektrárně Fukušima, probíhá nyní instalace dodatečných nouzových energetických zdrojů pro případ živelné katastrofy nebo jiné mimořádné události i v českých jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech.

Dodavatelem nouzových zdrojů je společnost Zeppelin CZ, ofi-ciální distributor energetických systémů výrobce Caterpillar v České republice.
Klíčovou roli v projektu hrají dieselgenerátory Cat® C175-20, které dodávají maximální výkon 3200 kW.

„Vlastní kompletaci těchto zařízení předcházela dlouhá technická a projekční příprava, a to jak přímo ve výrobních závodech Caterpillar v USA, tak u tuzemských subdodavatelů. Na přípravě se podílela celá řada odborníků ze spolupracujících firem i nezávislých odborných institucí,“ komentuje přípravnou fázi ředitel divize Energetické systémy Zeppelin CZ, Zdeněk Řešátko. Po nezbytných technických úpravách byly dieselgenerátory zabudovány do speciálních bezpečnostních kontejnerů odolných proti působení extrémních vnějších vlivů, jako je např. výbuch, tornádo, zemětřesení apod. Tyto speciální kontejnery vyvinula a vyrobila společnost PAVELKA – kontejnery s.r.o.

Sestava bezpečnostních kontejnerů s instalovanými zdroji dorazila speciálním transportem do jaderné elektrárny Dukovany 14. července brzy ráno. Hlavní zdrojový kontejner o hmotnosti 86 tun byl dopraven na jedenáctinápravovém podvalníku, přičemž celková hmotnost této soupravy byla 130 tun. Kontejnery s nouzovými zdroji byly přímo na místě skládány pomocí dvou 200tunových jeřábů. Dodatečné komponenty budou do Dukovan instalovány koncem července.

„Rozsahem a náročností technického řešení považujeme tento projekt, realizovaný pro společ-nost ČEZ, k těm nejvýznamnějším. Úspěšné zvládnutí všech jeho fází ukazuje, že společnost Zeppelin CZ je schopna dostát mimořádně náročným požadavkům, které jsou dnes v oblasti energetiky na dodavatele a subdodavatele kladeny,“ říká o zakázce generální ředitel společnosti Zeppelin CZ, Stanislav Chládek.
 

Tiskové materiály ZEPPELIN CZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021