Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost Boeing si patentovala novou technologii 3D tisku

29. 2. 2016 | 3D Printing Industry | 3dprintingindustry.com

Společnost Boeing je známa tím, že často využívá technologii 3D tisku k výrobě součástek pro svá letadla. Nyní se Boeing zapojil i do její inovace, když si patentoval novou technologii 3D tisku, která tiskne předměty doslova ve vzduchu.

Tato technologie využívá několik 3D tiskáren najednou k vytlačení materiálu s diamagnetickými vlastnostmi. Nová technologie společnosti Boeing nevyužívá klasickou platformu, na kterou je nanášen materiál. Namísto toho vytváří magnetické pole, které drží základní materiál z 3D tiskáren (Boeing jej nazývá „zrno“) na místě. Na toto „zrnko“ se poté nabaluje další materiál.

Nový způsob 3D tisku od Boeingu

Může se zdát, že takový způsob 3D tisku materiálů nemá mnoho výhod, ale opak je pravdou. Protože „zrno“ je drženo na místě pomocí magnetického pole, 3D tiskárny mohou nanášet materiál z každé strany, na rozdíl od dnešních 3D tiskáren, kde tisk probíhá od základy směrem nahoru. Toto magnetické pole také usnadňuje rotaci „zrna“ v každém směru a umožňuje tak tisk mnohem složitějších tvarů. Další velkou výhodou nové technologie 3D tisku společnosti Boeing je mnohem vyšší rychlosti tisku díky použití více tiskáren najednou.

Celý článek na 3D Printing Industry

Image Credit: Patent Yogi

-jk-