Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spojené státy vydaly první licenci pro komerční provoz dronů

16. 6. 2014 | |

Americký federální úřad pro letectví (Federal Aviation Administration - FAA) minulé pondělí oznámil, že společnosti BP poskytnul první komerční licenci k provozu dronů nad pevninou.

BP a výrobce nepilotovaných letounů (Unmanned Aircraft System - UAS) společnost AeroVironment získaly povolení k používání dronů k průzkumu ložisek ropy a inspekcím ropných polí v oblasti Prudhoe Bay na Aljašce.

Průzkumy začaly v neděli za použití 1,4 metrového Puma AE z dílny AeroVironment's vybaveného kamerou a ručním naváděním na přistání. FAA uvalila na provoz dronů velmi přísné restrikce, které uvolňuje jen pozvolna, protože se snaží zjistit, jak nastavit pravidla, aby byla zajištěna bezpečnost veřejnosti. Již dříve povolila těžařským společnostem používat drony k průzkumům nad arktickými vodami. S tím, jak prudce poklesla v posledním období cena UAS, řada společností od těžařských firem až po filmařské a fotografické společnosti žádá o licence k provozu dronů pro komerční účely.

Aby získaly povolení, musejí společnosti prokázat, že jejich drony neohrozí svým provozem bezpečnost ani zájmy veřejnosti. Řada veřejných agentur má již oprávnění provozovat drony pro potřeby veřejných služeb jako jsou bezpečnostní, meteorologické služby nebo záchranářské práce.

Původní zpráva na news.yahoo.com