Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Šplhající roboty diagnostikují beton na konstrukcích elektráren

24. 7. 2013 | |

Electric Power Research Institute (EPRI) ve spolupráci s partnery předvedl možnosti inspekce betonových konstrukcí energetických zařízení šplhajícím robotem. Niagarská hydroelektrárna patřící společnosti New York Power Authority posloužila jako místo pro předvedení unikátního robota, který již brzy přispěje k prodloužení životnosti energetických zařízení a k zefektivnění jejich provozu.

Představení robota proběhlo na svislé zdi hlavního generátoru Niagarské elektrárny a bylo součástí širšího výzkumu který EPRI provádí, zaměřeného na stárnutí betonovýách konstukcí energetických staveb. Právě stárnoucí beton je totiž závažným faktorem, ohrožujícím řadu elektráren v USA.

Šplhající robot pro diagnostiku stavu betonu využívá zvukové vlnění. Zkouška umožní EPRI odhadovat chování šplhajícího robota při skutečném nasazení a lépe odhadnout komerční uplatnění této technologie. Šplhající zařízení je ovládáno dálkovým ovladačem a k povrchu přilne díky odsátí vzduchu. Robot váží asi 20 kg. Využívá různé systémy jako například simultánni lokalizaci, mapovací technologii a pokročilé přístrojové vybavení vyvinuté pro výzkum betonu zajišťující automatizovanou, vysoce detailní inspekci a uchovávající počítačově kódovaná data pro rozhodování o údržbářských úkonech. Až bude technologie připravena k uvedení na trh, odstraní potřebu nebezpečného slaňování a pohybu oosb po lešení během inspekcí.

“Zatm jsme na začátku testování, ale toto zařízení ukazuje velký potecniál pro využití při inspekcích betonových konstrukcí” říká Maria Guimaraes, pojektová manažerka z EPRI, která řídí tento výzkumný projekt. “Ke konci roku bychom rádi věděli, jaké všechny údaje bude moci tento robot shromažďovat aby v reálném čase dokázal poskytnout přesné posouzení stavu a celistvosti betronu.”
Šplhající robot by se měl zapojit do dlouhodobých plánů na prohlídky betonových konstrukcí v elektrárnách, protože umožňuje bezpečnou a přitom detailní kontrolu tak velkých staveb jako jsou třeba chladicí věže, hráze přehradních nádrží či reaktorové komory. Jeho vybavení vyspělými přístroji umožnuje kontrolovat tyto stavby i ze vniitř a lokalizovat tak mezery, praskliny, korozi armatur a jiné vnitřní defekty.

Více o robotech od International Climbing Machines čtěte ZDE
Zpráva o testu na Niagarské vodní elektrárně naleznete ZDE

Foto: ICM