Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spínač ví o každém pohybu Slunce – dokonce i na liště DIN

17. 2. 2020 | Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika | velkoobchod.conrad.cz

Jsou věci, na které se lidé v životě spoléhají už od nepaměti. Třeba západ slunce. Nebeské divadlo může být velmi působivé, zvláště když představení začíná pokaždé v jinou dobu. Co ale v případě, že se na základě přírodních rytmů potřebují zařídit sami? Opravdu je nutné mít každý den oči na stopkách? Anebo sáhnout po elektronice, která přirozené střídání dne a noci ohlídá sama?

Místo čidla kalendář
Osvětlení doma, na ulici či ve výloze, jindy zase řízení vzduchotechniky, motorů a čerpadel nebo jen prostá simulace přítomnosti člověka v objektu. Je nad slunce jasné, že od soumraku do rozbřesku budou třeba spíše umělé zdroje. A chytře navržené spínače, kterým prostá detekce světla nebo tmy nestačí. Fotosnímače jsou proto nahrazovány znalostí skutečné zeměpisné polohy, přesnou časomírou a celoročním rozvrhem. Taková technika může být bezpečně ukryta i za několika dveřmi, přičemž poslední dvířka patří klidně rozváděči. Na lištu DIN zde byl totiž instalován (obr. 1) digitální časový spínač německé výroby s astronomickým programem.


Obr. 1. Spínač se montuje na lištu DIN

Systém SC 18.24 easy (obr. 2) od společnosti Hugo Müller bdí 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. Nabízí přitom dva bezpotenciálové přepínací kanály s nezávislým řízením, které s odporovou zátěží pokaždé zvládají až 16 A/250 V AC. Jádro časového spínače je sice napájeno přímo ze sítě, ale díky vlastní knoflíkové baterii s udávanou výdrží deset let se může obsluha s jednotlivými funkcemi důkladně seznámit ještě před prvním zapojením. Vždyť 56 dostupných paměťových pozic není nutné plnit a stát u toho na žebříku.

Obr. 2. Digitální časový spínač SC 18.24 easy
Obr. 2. Digitální časový spínač SC 18.24 easy

Astronomický svou funkcí – ne cenou

Malé řídicí jednotce s klidovou spotřebou 200 mW vévodí přehledný displej společně se čtyřmi tlačítky vybavenými pryžovým hmatníkem. Kromě příslušných voleb a jejich potvrzení tak má uživatel možnost se pokaždé vrátit o krok zpět. Jediným stiskem lze navíc vybraný silový kanál s přepínačem i aktivovat. Systém reaguje svižně a jednou zadané povely není třeba znovu opakovat.

Hlavní nabídka časovače SC 18.24 easy zpřístupní funkce programování, nastavení a několik doplňkových možností. Mezi ně patří pět samostatných počítadel hodin a impulzů nebo např. zabezpečení přístupu volitelným čtyřčíslím. Poloha zařízení se určuje na základě směrovacího čísla, resp. souřadnic a časového pásma. Přizpůsobit lze i některé další parametry. Naprogramovat časový spínač znamená vybrat jeden ze dvou kanálů, pro který nyní uživatel volí sepnutí v závislosti na skutečném západu slunce, vypnutí během noci, opakované zapnutí nad ránem a též deaktivaci s prvními slunečními paprsky.

Astronomické funkce se potvrzují nebo vypínají zvlášť pro každý den v týdnu, zatímco společný offset posune výsledek až o další hodinu a půl, a to v obou směrech a s krokem po jedné minutě. Obdobně se postupuje i v případě navazujících nočních položek, u kterých se opět začíná od pondělí a volí se přitom vlastní časy pro vypnutí a další sepnutí. Zbývá ještě upravit aktuální východy slunce, popř. program dále rozšířit o speciální cykly navíc, a to kdykoliv a v průběhu kteréhokoliv dne. Jakmile začnou prázdniny nebo např. svátky, bude systém znovu připraven, tentokrát již na trvalou změnu. Stačí jen pokaždé zvolit režim a časové období.


Obr. 3. Spínač může komunikovat pomocí technologie NFC

Na liště DIN – den co den

Po připojení k síti se časový spínač SC 18.24 easy od Hugo Müller, komunikující rovněž prostřednictvím NFC (obr. 3), rozzáří bílou barvou. Podsvícení displeje se vypíná automaticky, nicméně intenzita může být ovlivněna spínacími cykly relé, které přitom vyžaduje větší proudy. Zobrazovací jednotka nabízí vše potřebné, pracuje s řadou symbolů, odlišuje oba kanály a v horní části nechává běžet celý popis. Potřebuje-li uživatel český návod, je k dispozici. Stejným jazykem totiž promlouvají také astronomické spínací hodiny. Ale u všech ciferníků, výrobní seřízení však od čipu nelze čekat. Proto je lepší seřídit si čas a zvolit anglický text. Bude srozumitelnější.

Programovatelné elektronice stačí jen zadat pokyny, nechat ji spolehlivě pracovat a uživatel může sledovat jevy, které elektronika sama nikdy neuvidí. Protože úchvatné nebeské úkazy zná pouze z instrukcí.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 30.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021