Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Špičkový vesmírný výzkum představí konference AXRO 2016, spolupořádá ji FEL ČVUT

2. 12. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Ve dnech 5. až 8. prosince se v prostorách pražské Vily Lanna (V sadech 1, Praha 6) uskuteční vědecká konference a workshop AXRO 2016. Akce, která se koná pod záštitou rektora ČVUT prof. Petra Konvalinky, je zaměřená zejména na představení novinek v oblasti kosmického výzkumu v oboru rentgenového záření. Vědci a doktorandi z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze budou prezentovat například výsledky česko-bavorského projektu JEUMICO, a výsledky vývoje, vědeckého zdůvodnění a testů unikátní rentgenové optiky račí oko, která se uplatní například na české minidružici VZLUSAT a na raketovém experimentu NASA.

ATHENA konference Axro 2016

Během mezinárodního setkání 45 vědců z jedenácti států budou prezentovány i další technologické novinky, jako je nová americká observatoř pro rentgenové záření X Ray Surveyor, nebo velká evropská rentgenová družice ATHENA. Pro českou komunitu bude zajímavé i představení nových družicových projektů ESA s českou účastí SMILE, THESEUS a LOFT.

Součástí akce budou také prezentace kosmických plánů americké NASA a přiblíženy budou (a to přímo vedoucím týmu družice profesorem Johnem Nouskem, který je českého původu a který působí na univerzitě Penn State) i výsledky americké družice SWIFT a diskuze možností jejího použití pro studium gravitačních vln.

Konference Axro 2016 ČVUT FEL

Zástupce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a hlavní organizátor akce doc. René Hudec o konferenci říká: „Jsem rád, že se nám opět, a to již podeváté, podařilo pozvat do Prahy přední vědecké kapacity z oboru vesmírného výzkumu rentgenovými dalekohledy. Velice se těším, až je, spolu s kolegy z dalších českých výzkumných pracovišť, seznámíme s našimi výsledky. Těší mě také aktivní účast našich doktorandů, kteří se zapojili do přípravy akce a rovněž přihlásili několik příspěvků.“

Další informace o konferenci AXRO 2016 jsou k dispozici na stránce: http://axro.cz/

Tiskové materiály FEL ČVUT