Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Soutěž pro středoškoláky Merkur perFEKT Challenge láká

7. 11. 2013 | |

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT), VUT v Brně po dvou letech úspěšného pilotního provozu spustila vylepšenou verzi soutěže se stavebnicí Merkur. Nově se soutěž jmenuje Merkur perFEKT Challenge a je určena čtyřčlenným středoškolským týmům, které baví alespoň trochu "bastlení", elektrotechnika a případně programování.

Soutěž proběhne 26. 11. 2013 v laboratořích fakulty, má 5 různých témat a řadu cen od partnerů soutěže (AT&T, ABB, Automotive Lighting, ON Semiconductor, FEI, Hella Autotechnik nebo Student Agency). "Z kapacitních důvodů bylo možné akceptovat přihlášku od nejrychlejších 30 týmů. I přesto, že se jedná o vysoký počet účastníků (120 soutěžících studentů), byla kapacita naplněna již měsíc po vyhlášení soutěže" říká doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D., proděkan pro vnější vztahy FEKT a dodává "Velmi nás těší, že týmy reprezentují nejen střední odborné školy, ale také gymnázia (více než třetina týmů). Soutěžní týmy se rekrutují zejména z Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého kraje a kraje Vysočina. Máme však i zástupce z Hradce Králové nebo dokonce Trutnova."

Vítězové jednotlivých témat se pak utkají v únoru 2014 v superfinále o celkového vítěze pro letošní ročník a získají tak možnost vlastnit na jeden rok veliký putovní pohár pro celkového vítěze soutěže.

Mediálními partnery soutěže jsou nakladatelství FCC Public, časopis DPS-AZ, web tzb-info.cz a časopis Electroscope. V rámci spolupráce s Technickým muzeem v Brně je plánováno vystavení soutěžních prací v rámci výstavy "Merkur – legendární stavebnice", která bude probíhat od 12.11.2013 do 9.2.2014.

Další informace k soutěži naleznete na webu www.feec.vutbr.cz/merkur/