Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Součástí německé přenosové soustavy se stanou čtyři HVDC koridory

16. 7. 2013 | |

Na začátku června německá Spolková rada přijala legislativu, která vytváří podmínky k provedení plánu na posílení přenosové soustavy. Lze tak očekávat, že bude realizována také ústřední součást plánu, jíž jsou čtyři přenosové trasy vysokonapěťových stejnosměrných vedení.

Tyto koridory se mají stavět jako zařízení, která přispějí k větší stabilizaci Německé energetické soustavy, do níž (po deklaraci bezjaderné energetiky příklonu k obnovitelným zdrojům) stále více energie dodáváno ze solárních panelů a větrných elektráren, které mají proměnlivější a ne tak snadno regulovatelný výkon. V roce 2012 to bylo s 75 instalovanými GW výkonu 12 % celkové německé spotřeby, do roku 2022 se hovoří až o 130 GW.

Navrženy byly konvertory, které budou schopné „čistit“ vygenerovaný stejnosměrný proud tak, aby bylo možné bezpečně využívat existující vedení pro střídavý proud. Německo se tak zřejmě stane první zemí, kde se HVDC vedení bude součástí páteřní přenosové soustavě, zatímco dosud byl tento typ vedení využíván spíše na jeho okrajích a nebo izolovaně pro dálkové přenosy. Jedná se tak o jakousi první výzvu střídavé soustavě, po více než sto letech kdy Thomas Alva Edison prohrál tzv. Válku proudů. Mění se také to, že o výstavbě nových vedení bude nově centrálně rozhodovat jako jediná instituce Spolkový soud v Lipsku.

Celý článek ZDE.

Obrázek: Bryan Christie Design. Zdroj: www.entsoe.eu