Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

SOLID GSX: systémy oceloplechových skříní do 1 600 A od ETI

8. 11. 2019 | ETI Elektroelement, s. r. o. | www.etielektroelement.cz

Všestranné, modulární, odolné, tak by bylo možné stručně charakterizovat řadu nástěnných a samostatně stojících oceloplechových skříní od společnosti ETI. Řada s názvem Solid GSX (obr. 1) zahrnuje několik typů průmyslových rozvodnic.


Obr. 1. Nástěnné GT (vlevo) a GSX (vpravo), stojící HXS skříně (dole)

Nabídka začíná obyčejnými prázdnými oceloplechovými nástěnnými skříněmi s názvem GT, které se vyznačují především vysokým krytím IP65, robustní konstrukcí a maximálním proudem do 250 A.

Dále obsahuje nástěnné a zapuštěné rozvodnice nesoucí název GSX, vyznačující se vnitřním modulárním systémem zpětně kompatibilním se skříněmi GT, s určitými omezeními.

Nově byla letos nabídka ETI rozšířena o samostatně stojící skříně HXS300 a HXS400 s výškou 1 850 a 2 000 mm. Tyto skříně mají pokročilejší vnitřní modulární systém umožňující širší konfiguraci. Stupeň krytí těchto skříní je závislý na jejich typu. Zatímco skříně s jednoduchými dveřmi mají krytí IP65, skříně s dvojitými dveřmi mají krytí IP55.

Vedle toho rozšířená řada doplňkových a vnitřních příslušenství výrazně zvětšuje rozsah celého systému Solid GSX.

Výhody nových skříní HXS:
– všestrannost a flexibilita konfigurace,
– vyjímatelná vnitřní sada (kterou lze použít během instalace v dílně nebo v budově),
– z výroby vyřezané kryty a montážní desky určené pro zařízení ETI (modulární zařízení, odpínače atd.),
– rychlá a snadná montáž,
– systém tříbodového zamykání dveří s ozubeným mechanismem a pákou s možností dodatečného vybavení,
– odnímatelná zadní stěna s polyuretanovým těsněním,
– vysoce kvalitní membránové prostupy shora a dvojitý hliníkový prostup zdola,
– skříň lakovaná polyesterovou barvou odolnou proti UV záření.


Obr. 2. Různé velikosti HXS skříní s hloubkou 300 a 400 mm

Skříně HXS z řady Solid GSX (obr. 2) jsou k dispozici ve třech standardních šířkách (550 mm, 800 mm, 1 050 mm) a s hloubkou 300 mm (výška 1 850 mm) a 400 mm (výška 2 000 mm). Tyto skříně mohou být vybaveny montážními panely, modulárními sadami s elektrickými zařízeními i přípojnicemi pro snadný rozvod napájení.

Elektrikář si může vybrat jak prázdné skříně, tak skříně vybavené univerzálním montážním panelem. Díky vyhrazeným montážním otvorům a přizpůsobeným bočním stěnám lze skříně spojit do bloků a propojovat je přímo mezi sebou. Skříně je možné montovat na zeď pomocí vyhrazených otvorů na zadní straně nebo za určené úchyty. Lze je také přimontovat k podlaze při využití montážních otvorů na spodní straně.


Obr. 3. Skříň HXS s vnitřním modulárním systémem

Možnost jakékoliv konfigurace

Všechny skříně řady Solid GSX (obr. 1) mají společné prvky vybavení. Kryty (CP), montážní panely (PM) nebo montážní lišty TH-S mají jednotně dané rozměry, takže je lze použít jak ve skříních GT, tak ve skříních GSX 4XP160 a 4XN160 i v samostatně stojících skříních HXS. Systém obsahuje velké množství doplňků, které nabízejí všestrannost ve schopnosti přizpůsobit instalaci individuálním požadavkům. Široká škála vyhrazených krytů a montážních panelů pro jednotlivá zařízení výrazně zkracuje dobu montáže (obr. 4). Navíc univerzální panely PM-F s kryty PF s plastovou výplní umožňují instalaci nestandardního nebo atypického vybavení.


Obr. 4. Modulární systém je součástí knihovny ETICAD

Ve volně stojících skříních HXS jsou zavedena řešení, která dovolují instalovat sběrnicový systém s izolátory montovanými přímo na zadní stěnu skříně. Takové řešení nejen šetří místo, ale také značně usnadňuje distribuci energie. Díky dodržování příslušných vzdáleností a zeslabených prvků v bočních stěnách je možné přímo propojovat sousední skříně a vést sběrnice skrz několik skříní.

Promyšlené konstrukční řešení těchto skříní poskytuje možnost realizovat jakékoliv konfigurace.

Konstrukční řešení usnadňují instalaci

Použití běžných prvků a podobných řešení v celém systému skříní Solid GSX výrazně zjednodušuje montáž při výrobě rozváděčů.

Unifikované samořezné a další šrouby umožňují méně častou výměnu nástrojů a mnoho malých polohových údajů a značek zkracuje dobu montáže. Systém Solid GSX usnadňuje montáž a demontáž kompletních sad s vybavením a kabely (obr. 5).


Obr. 5. Vnitřní systém je kompletně vyjímatelný

Kromě toho mají skříně HXS odnímatelnou zadní stěnu, což výrazně zjednodušuje montáž a zapojení větších a složitějších sestav. Podrobné pokyny přesně popisují, jak je zařízení sestaveno, a vyhrazené výřezy a montážní desky s otvory pro konkrétní typ zařízení šetří čas potřebný k určení požadovaných montážních bodů.

Konfigurátor ETI GSX

Na webových stránkách dodavatele je k dispozici ke stažení softwarový konfigurátor pro skříně GSX a nově i pro HXS (v jednom konfigurátoru). Tento program umožňuje navrhnout nejzákladnější konfiguraci vnitřního modulárního systému (obr. 6).


Obr. 6. Vnitřní konfiguraci skříně si může elektrikář navolit podle sebe

V první řadě si elektrikář vybere požadovanou skříň, tedy nástěnné či zapuštěné provedení GSX nebo volně stojící HXS300/400. Poté si zvolí, zda chce, aby skříň měla vnitřní systém vertikálně rozdělený, popř. v jakých částech. Typ konzole WP-A má nastavitelnou montážní hloubku, WP-U nikoliv. Poté, co má zvolenou konfiguraci rozložení montážních konzolí, začne s volbou jednotlivých krycích panelů. Na výběr má z obyčejných plných krytů, s otvory pro modulární zařízení, pojistkové odpínače, kompaktní jističe a další. Nakonec si může v dolní části konfigurátoru ještě navolit dodatečné příslušenství, jako jsou distribuční bloky, další montážní sady a jiné díly. Tato možnost je užitečná třeba v případě, kdy si elektrikář zvolí plný kryt bez otvoru a chce pod ním mít montážní lištu např. pro řadové svorky. V takovém případě si do seznamu položek takto přidá lištu a montážní sadu k uchycení.

Uvedený konfigurátor ke všem krycím panelům do seznamu položek automaticky zahrne příslušné montážní panely na daná zařízení nebo montážní lišty DIN u krytů pro modulární zařízení, tudíž elektrikář nemusí u každého panelu přemýšlet, na co daná zařízení uchytí, vše je automaticky doplněno.

V případě zájmu nebo dotazů může zájemce kontaktovat dodavatele, třeba s žádostí o katalog s popisovaným sortimentem, popř. může navštívit stránky firmy: www.etielektroelement.cz.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 42. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021