Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Šokové teplotní komory ESPEC bez výtahu

18. 5. 2017 | Jiří Melicherčík | TESTOVACÍ TECHNIKA, s. r. o. | www.teste.cz

Konvenční řešení šokových teplotních komor 
V březnovém čísle časopisu ELEKTRO jsme vám přinesli informace o stolních klimatických komorách japonského výrobce ESPEC. Vzhledem k pozitivní odezvě na tento článek představujeme další řadu komor tohoto výrobce. Jedná se o šokové teplotní komory.

ESPEC dodává stejně jako ostatní výrobci komory s výtahem, kdy jsou k šokové změně teploty využity dvě oddělené komory, jedna s nízkou teplotou až –70 °C, druhá s vysokou teplotou až +205 °C, mezi kterými přejíždí plošina se vzorkem. Tento konvenční typ komor má dvě slabá místa. Prvním slabým místem je výtah jako takový. Jedná se o mechanickou část, která se díky namáhání stává častým důvodem servisu těchto komor. Druhým slabým místem je sledování chování vzorku – napojení kabelů, které bývá u těchto typů komor dosti komplikované.

Komory řady TSA výrobce ESPEC
Obr. 1. Komory řady TSA výrobce ESPEC

ESPEC řada TSA

Krom tohoto konvenčního řešení nabízí ESPEC komory řady TSA (obr. 1). Tato řada komor má tři oddělené prostory. Prostřední, ve kterém je testovaný vzorek. Vrchní s horkým vzduchem a dolní s chladným vzduchem. K šokové změně teploty dochází nucenou výměnou vzduchu v prostoru se vzorkem. Jak je vidět na grafu (obr. 2), kde je znázorněno porovnání konvenčního řešení s výtahem a systému, který nabízí komory řady TSA, rychlost změny teploty je v obou typech komory prakticky stejná. Krom absence výtahu, který bývá častým důvodem servisu, nabízí řada TSA komfortní napojení zkoušeného vzorku (obr. 3), při kterém není potřeba řešit, že se zkoušený vzorek pohybuje.

Porovnání konvenčního řešení a řešení TSA
Obr. 2. Porovnání konvenčního řešení a řešení TSA

Řada TSA má komory s testovacím prostorem o velikosti od 40 do 300 dm3. Teplotní změny v testovací části jsou možné v rozmezí od –70 do +200 °C (je možné dodat i řešení na zakázku do +300 °C). Dále je možné dodat tyto komory i s možností regulace vlhkosti.

Ekologický provoz

Díky Eco módu a novému systému chlazení umožňuje tato řada komor až 50% úsporu energie. Pracuje-li komora v Eco módu, systém neustále propočítává čas nutný k tomu, aby se prostory zajišťující chlazení, případně oteplení dostaly na požadovanou teplotu a chlazení, případně topení je spuštěno jen po tuto nezbytně nutnou dobu, jinak jsou oba systémy vypnuty. K další úspoře energie dochází díky kaskádovému systému chlazení. Systém má dvě chladicí jednotky, které mohou pracovat současně pro případ potřeby vyššího chladicího výkonu, případně může být spuštěna jen jedna pro udržování požadované teploty.

Možnosti napojení zkoušeného vzorku ESPEC
Obr. 3. Možnosti napojení zkoušeného vzorku

Až 1 000 cyklů bez odmrazování Jako příslušenství je nabízen sytém, který zabraňuje vznikání námrazy, díky čemuž je možné s komorou testovat až 500 hodin v kuse bez odmrazování (v případě, že je test nastaven na expozici v délce 15 min).

V případě zájmu o více informací, popř. nezávaznou cenovou nabídku, kontaktujte společnost TESTOVACÍ TECHNIKA, s. r. o. (teste@teste.cz) a získejte slevu 3 % z katalogových cen; v žádosti o nabídku uveďte heslo ELEKTRO.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2017 na straně 30. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021