Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Snímače úhlu Contelec

18. 10. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

Na břehu jezera v městečku Biel nedaleko Bernu a naleznete továrnu firmy Contelec, jednoho z nejprestižnějších výrobců otočných potenciometrů a bezkontaktních snímačů úhlu na světě. Patří do skupiny Siedle, tak jako německý Novotechnik o kterém jsme nedávno psali. Obě společnosti jsou zastoupeny firmou ORBIT MERRET jak v ČR, tak v SR.

Výrobní škála Contelecu sahá od malých a nenákladných trimrů až po robustní bezkontaktní snímače úhlu s možným zatížením hřídele 400 N, minimální životností 360 milionů cyklů, krytím IP 69K, to vše při rychlostech do 3 000 otáček za minutu. Contelec vyniká nad své konkurenty především bezchybným mechanickým zpracováním, které zákazník ocení zejména v kategorii klasických vinutých drátových potenciometrů (řada PD).

Nápis "Swiss Made" uvedený na výrobcích je synonymem kvality. A nejedná se o marketingový trik, výroba s nemalým podílem lidské práce opravdu probíhá ve Švýcarsku. Navzdory tomuto faktu jsou potenciometry cenově konkurenceschopné a to zejména při vyšších sériích. Při množství 60 000 kusů vinutých potenciometrů dodaných na český trh v období pěti let jsme neměli jedinou reklamaci. Špičkou ve své třídě jsou také potenciometry s plastovou odporovou dráhou (řada PL), které se vyznačují zcela hladkým chodem a životností minimálně 5 milionů cyklů.

Trendem posledních let je upouštět od kontaktních technologií a vyhnout se externím převodníkům signálu, kterých je ve spojení s potenciometrickými snímači častokrát třeba. Contelec vyvinul širokou škálu snímačů úhlu, které jsou buď bezkontaktní nebo bezdotykové.

Bezkontaktní se svou mechanickou konstrukcí navenek tváří jako klasické potenciometry, avšak uvnitř byste žádný pohyblivý kontakt nenašli. Namísto něj se uvnitř otáčí magnet, jehož siločáry jsou detekovány elektronickými obvody a signál je dále zpracováván. Různými způsoby zpracování lze docílit široké škály výstupních signálů. Ty mohou být analogové, pulzní nebo datové. Dobrým příkladem by mohl být model Vert-X MH-C2. Video ZDE.

Další variantou konstrukce jsou případy, kdy magnet není se snímačem mechanicky spojen. Odpadá tak jakékoliv mechanické tření a tím i opotřebení. Životnost je tedy definována jednak životností elektronických komponentů, za druhé pak trvanlivostí použitého pouzdra. Přesnost není ovlivněna ani mírnou nesouosostí nebo vzdáleností magnetu od snímače (samozřejmě v určitých mezích), viz druhé VIDEO. Řada snímačů Vert-X čítá 10 modelových řad v kategorii bezkontaktních a 8 modelových řad v kategorii bezdotykových.

Snímače Contelec naleznou své uplatnění v regulaci, průmyslové automatizaci, energetice, zemědělských a lesnických stojích, zdravotnické technice, automobilovém průmyslu, kolejových vozidlech, zkrátka všude tam, kde se využívají snímače úhlu a je požadována přesnost a spolehlivost v kombinaci dobrou cenou.

V případě jakýchkoliv dotazů z oblasti měření úhlu natočení kontaktujte společnost ORBIT MERRET.

          

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021