Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Smart City – Green City à la Norway

30. 11. 2015 | Ing. Josef Košťál │Elektro | www.odbornecasopisy.cz/elektro/

V Praze se konal 25. listopadu 2015 půldenní odborný seminář na téma chytrá a zelená města s příznačným názvem Smart City – Green City. Tuto akci organizovalo Velvyslanectví Norského království ve spolupráci se Svazem měst a obcí České republiky. Jejím cílem nebyla pouze bilaterální výměna zkušeností a názorů na chytrá a zelená města, ale také navázání a prohloubení česko-norské spolupráce v této oblasti.

Tuto skutečnost zdůraznila mj. ve své uvítací řeči velvyslankyně Norského království v České republice paní Siri Ellen Sletner, která se této mimořádné akce osobně zúčastnila. Seminář moderoval prof. Miroslav Svítek, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze.

Velvyslankyně Norského království v České republice paní Siri Ellen Sletner 

V rámci tohoto semináře vystoupili zástupci norských měst a firem, aby prezentovali své zkušenosti se zaváděním koncepce Smart City, a to především v oblasti dopravy a energetické účinnosti. Za českou stranu informovali o svých zkušenostech z této oblasti zástupci Magistrátu hlavního města Prahy, Technologického centra Písek a Technologické agentury ČR. Za akademickou půdu představil vizi budoucnosti chytrých měst profesor Miroslav Svítek, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze, který patří k největším expertům v oblasti koncepce Smart City v České republice.

Koncepce Smart City, která vznikla jako reakce Evropské unie na urbanizaci měst, vychází z efektivnějšího fungování tradičních služeb zaváděním moderních digitálních a komunikačních technologií a přináší užitek všem – občanům i firmám. Norsko patří mezi průkopníky v této oblasti a Česká republika je této koncepci velmi pozitivně nakloněna a má za sebou již první zkušenosti. Obě země se navíc aktivně snaží naplnit záměr Evropské unie v oblasti ochrany klimatu, životního prostředí a spotřeby energie – tzv. cíle EU 20-20-20, tedy do roku 2020 snížit celkové emise skleníkových plynů alespoň o 20 % oproti roku 1990, snížit spotřebu energie v zemích EU o 20 % a dosáhnout u celkové spotřeby energie 20% podílu z obnovitelných zdrojů.

Norsko a Česká republika mají dlouhou tradici dobrých vzájemných vztahů na mnoha úrovních – diplomatické a politické, společenské, sportovní i kulturní. Nyní se vytváří další platforma pro vzájemnou spolupráci a sblížení při řešení problematiky chytrých a zelených měst.

Tento norsko-český seminář splnil svůj cíl a byl velkým úspěchem jak po stránce organizační, tak odborné. Přinesl zajímavé informace o možnostech řešení problematiky chytrých měst z pohledu dvou geograficky odlišných zemí – Norska a Česka. Ukázal také, že vzájemná podpora a spolupráce může být ku prospěchu obou zemí při hledání odpovědi na zásadní otázku – totiž, jak udělat města chytrými.

Norské velvyslanectví v Praze

Norské velvyslanectví reprezentuje vládu Norského království v České republice, poskytuje konzulární služby norským občanům, podporuje norské obchodní zájmy a usiluje o neustálé prohlubování kulturních vazeb mezi našimi dvěma zeměmi. Hlavním úkolem Norského velvyslanectví je propagovat EHP a Norské fondy v České republice. Prostřednictvím EHP a Norských fondů přispívá Norsko ke snižování sociálních a ekonomických rozdílů v Evropě a k posilování bilaterálních vztahů s evropskými státy, které jsou příjemci grantů.

(text, foto a video Kl)