Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sky Rezidence Barrandov – Foxtroty v bytovém domě

6. 10. 2017 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Dne 25. října 2016 přestřihla architektka paní Eva Jiřičná pásku při slavnostním otevření projektu SKY BARRANDOV. „Každý projekt je pro mě výzva, a tenhle nebyl jiný,“ přiznala pozvaným hostům a novinářům sama Eva Jiřičná, která speciálně kvůli této akci dorazila až z Londýna. „Jsem velmi ráda, že jsem byla přizvána k tomuto nevšednímu projektu na tak krásném místě,“ dodala při zahájení tiskové konference.

„Z výsledku spolupráce jsme nadšeni. Jsme rádi, že celkové řešení dává našemu projektu punc originality a jedinečnosti,“ přiblížil spolupráci Ing. Bronislav Cienciala, MBA, jednatel Sky Barrandov.

Úsporný a inteligentní objekt plný moderních technologií

Bytový projekt je navržen jako mimořádně úsporný, a může se tak pyšnit energetickým štítkem ve třídě A. Všech 108 bytových jednotek v budovách rezidence Sky Barrandov je již v základu vybaveno špičkovými rekuperačními jednotkami PAUL, které zajišťují efektivní výměnu vzduchu v bytě bez nutnosti otevírat okna. Izolační trojskla oken tak v kombinaci s dalšími použitými materiály a dispozičním řešením budovy zabraňují tepelným ztrátám. K rekuperační jednotce si klienti často dokoupili inteligentní řídicí systém HAIDY Home, díky němuž mohou na monitoru své chytré televize, telefonu nebo tabletu ovládat nejen rekuperační jednotku, ale i další prvky svého bytu, jako např. osvětlení a světelné scény, topení a podlahové vytápění, předokenní žaluzie, větrání a zabezpečení bytu. Na instalaci ovládání jsou všechny byty připraveny již v rámci kolaudace. V praxi to znamená, že inteligentní systém může být instalován spolu se všemi zařízeními bez stavebních zásahů okamžitě, jakmile se obyvatelé bytu rozhodnou, co vše chtějí ovládat inteligentním systémem. Kromě zmíněného je Sky Rezidence Barrandov také připravena na instalaci kamerového systému a připojení na pult centralizované ochrany.

Dodávku rekuperací PAUL, které jsou nejúčinnější na trhu, a inteligentního systému včetně hardwaru zajišťuje společnost Haidy, a. s. Tato společnost se inteligencí pro domácnosti zabývá již od roku 2006 a má velké zkušenosti se zajištěním maximálního komfortu pro obyvatele.

Požádal jsem Ing. Filipa Rezka ze společnosti Haidy o krátký rozhovor a položil mu v něm několik otázek:

Na stánku společnosti Haidy na výstavě ForArch 2017 bylo logo Haidy Home provázeno i logem Powered By Teco. Jak k této spolupráci došlo?

Vstoupili jsme na trh s vlastním pojetím tzv. frontendu, tedy grafického uživatelského rozhraní, které uživatel denně používá na svém telefonu nebo tabletu a kombinuje ho zároveň s vypínači a termostaty na zdi. Systém Tecomat Foxtrot jsme před časem vyhodnotili jako platformu hardwarově a softwarově natolik univerzální, že jsme byli schopni na ni naše pojetí naimplementovat a dále ji pro naše klienty trvale rozvíjet. Dospěli jsme společně s Teco k logické dělbě práce. Na Tecomaty jsme přesunuli zodpovědnost za backend, tedy za technickou infrastrukturu, která není v bytě vidět na první pohled, ale spolehlivě 24 hodin denně slouží, hlídá a vykonává povely uživatele. I když třeba zrovna není doma.

Projekt Sky Barrandov provází i řada ocenění. Které z nich jdou za společností Haidy?

Sky Barrandov jako takový získal na Realitním kongresu titul Realitní projekt roku 2015, a to Cenu architektů a Cenu odborné poroty. Na 14. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2015, kterou pořádala společnost TOP EXPO, přímo naše společnost Haidy získala hned tři ocenění. Především titul ČEEP 2015 v kategorii A – PROJEKTY, dále Cenu odborného garanta, kterým bylo Centrum pasivního domu, a Cenu mediálního partnera, kterým byl časopis Skypaper.

Jak vypadá situace zhruba po roce od předání první etapy Sky Barrandov?

Ke konci dubna 2017 jsme na projektu Sky Barrandov uzavřeli všechny klientské změny a výsledky mluví za vše. Více jak 70 % klientů si rozšířilo stávající ovládání systému HAIDY o další moduly. Nejčastěji si klienti pořizovali ovládání vytápění a žaluzií tak, aby si zachovali maximální tepelný komfort ve svém bytě. Dalších asi 15 % klientů si pořídilo ovládání v nejvyšším komfortu. Ovládání rekuperace, topení a žaluzií rozšířili o ovládání světel, systém zabezpečení, ovládání klimatizace či kamerový systém. Ti, co mají zelené terasy nebo předzahrádky, si tak dělají přípravu na ovládání zavlažování.

Celkově tedy instalaci inteligentního ovládání využilo 85 % vlastníků bytů. Velice nás tento trend těší a všem budoucím obyvatelům této rezidence přejeme maximální komfort a spokojenost. Nyní se již staví druhá etapa a její dokončení je plánováno na čtvrté čtvrtletí roku 2017. V ní si zájemci o bydlení na pražském Barrandově budou moci vybírat ze 49 bytů.

K oceněním blahopřejeme, bydlícím přejeme komfortní bydlení a firmě Haidy další projekty na průkopnické cestě k chytrým domům a chytrému bydlení.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 41. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021