Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Skupina ČEZ a Pardubice společně fandí elektromobilitě

27. 12. 2012 | |

Na začátku prosince podepsali zástupci města Pardubice a Skupiny ČEZ memorandum o spolupráci v rámci projektu Elektromobilita ČEZ. Pardubice se staly prvním krajským městem, které se do projektu zapojilo. Jako nový partner město podpoří instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily a od Skupiny ČEZ dostane k užívání elektromobil Peugeot iON na tři roky.

„Pardubice jsou zatím největším městem, které se stalo naším partnerem při propagaci elektromobilního způsobu života. Jedním z prvních konkrétních společných plánů je výstavba až čtyř veřejných dobíjecích stanic na různých místech ve městě,“ upřesňuje podobu spolupráce Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Po úspěšné spolupráci s různými subjekty z komerční sféry se do projektu Elektromobilita ČEZ začínají zapojovat i města. Dlouhodobě je partnerem projektu město Vrchlabí, Pardubice jsou po několika městských částech Prahy dalším velkým a zároveň prvním krajským městem, které se rozhodlo podpořit budoucnost automobilismu.

„Naše město patří k zastáncům bezemisní dopravy. Jsme známi přístupností města pro cyklisty a fandíme všem, kteří se v centru města snaží dopravovat ekologicky. Velké využití očekáváme od zapůjčení elektromobilu, který budeme používat nejen pro potřeby města v běžném provozu, ale i pro prezentaci,“ říká Martin Bílek, náměstek primátorky města Pardubice.

Dalšími partnery Skupiny ČEZ v projektu Elektromobilita ČEZ jsou například města Vrchlabí, Cerhenice a Dolní Břežany či společnosti McDonalds, Tesco, Kaufland, Škoda Auto, Peugeot a jiné. V současnosti jezdí v rámci projektu Elektromobilita ČEZ po celé České republice 40 elektromobilů.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela "bezemisní" dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Kromě výstavby dobíjecích stanic pro tzv. normální dobíjení se Skupina ČEZ v projektu zaměřuje i na instalaci ultrarychlých dobíjecích stanic, které dobijí 80 % kapacity akumulátoru do 20 minut. Pracují s vyšším napětím a vyžadují tak speciální připojení k elektrické síti.

Do současnosti ČEZ nainstaloval celkem 32 dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu nejen v Praze, ale také v Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Výstavba dalších dobíjecích stanic probíhá a otevřeny budou v prvních měsících roku 2013.

Tiskové materiály ČEZ, a.s.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021