Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Skotsko má jeden z nejsilnějších přílivových proudů – mohl by pokrýt až polovinu spotřeby energie ze

23. 1. 2014 | |

Nová studie ukázala, že průliv Pentland Firth má potenciál vyrábět až 1,9 GW energie – to je více, než dvojnásobek oproti dosavadním očekáváním.
Také energie z přílivových proudů by měla Skotsku dopomoci v plánu mít do roku 2020 všechnu elektřinu z obnovitelných zdrojů. Nový výzkum vědců z univerzit v Edinburghu a Oxfordu pomohl určit místa, kde bude nejvýhodnější turbíny v průlivu umístit. Podle BBC by tak bylo možné jen v průlivu vyrábět až 16 tisíc GWh ročně (celková spotřeba Skotska je asi 37 tisíc GWh).
Skotsku se díky této, ale i jiným podobným studiím z dřívějška, občas trochu nadneseně přezdívá Saudská Arábie obnovitelných energií. Pentland Firth má ale skutečně velký energetický potenciál - přílivové vlny zde dosahují rychlosti až 30 km/h. Skotská vláda již schválila projekt vývoje přílivové turbiny pro tento průliv. Tendr vyhrála společnost Atlantis Resources (dříve MeyGen).
Skotsko drží se dvěma pětinami rekord v podílu obnovitelných zdrojů na celkovém objemu. Jen o něco více - 34,4 procent se ve Skotsku vyrobí z jádra. 26 procent celkové skotské výroby jde na export. Přílivové turbíny nejsou jedinou technologií., kterou spojné království zkouší ve svých pobřežních vodách. Podvodní kluzáky se testovaly na pobřeží Severního Irska. Ty by měly by být schopny využívat energii z pomalých podmořských proudů o rychlosti pod 2,5 metru za sekundu, které většina z podvodních turbín nedokáže využít.

Více ve článku na IEEE Spectrum
Obrázek a další informace
Atlantis Resources