Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Skladování energie z větrných elektráren ve stlačeném vzduchu

21. 10. 2013 | |

Větrná energie ze severozápadu USA dostačující k zásobování 85 000 domácností elektrickým proudem po dobu jednoho měsíce mohla být skladována v porézních horninách. Výzkumnící v Department of Energy's Pacific Northwest National Laboratory a Bonneville Power Administration popsali dvě nové metody, jak energii skladovat ve formě stlačeného vzduchu a určili dvě místa ve státě Washington, kde by bylo možné projekt díky vhodnému podloží realizovat.

Elektrická energie z větrných turbín je vyráběna z větší části v noci, když je silnější vítr. Kdyby byl projekt realizován, mohla by být využita později přes den, kdy je poptávka vyšší. Zařízení pro skladování stlačeného vzduchu mohou rychle přepínat mezi uskladňovacím modem a modem zpětné výroby elektřiny, takže mohou napomáhat stabilizaci soustavy.

Zařízení by pracovalo tak, že by energie z větrných turbín poháněla velký kompresor, který by pumpoval vzduch do porézního podloží. V momentě, kdy by bylo naopak potřeba elektrickou energii do sítě dodat, zahřátý vzduch by byl prohnán turbínami, které by vyrobily elektrický proud. Lze tak zpět získat až 80 % elektřiny, která byla předtím použita pro pohon kompresoru.

Na světě zatím existuje několik podobných zařízení – jedno v Alabamě v USA a druhé v Německu – ve všech se však stlačený vzduch skladuje v podzemních dutinách vytvořených člověkem na příklad při těžbě nerostů. Použít přirozeně porézní podloží jako chtějí výzkumníci z PNNL a BPA je nová myšlenka.


Celý článek naleznete na renewableenergyworld.com