Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Síť ladenetz.de tvořená partnerskými podniky městských služeb již nabízí 300 veřejných nabíjecích st

12. 8. 2013 | |

Síť ladenetz.de nyní tvoří 30 partnerů sdružených pod hlavičkou společnosti Innovation Smartlab GmbH. Posledně přibylými členy jsou Stadtwerke Energie Jena-Pössneck GmbH a EVB Eisenacher Versorgungs-Betriebe GmbH. Podniky městských služeb, které se přidají ke společné značce, se pak mohou snadno, levně a s jistotou zázemí silné aliance zapojit do podpory elektromobility.
ladenetz.de nabízí jednoduché a uživatelsky přívětivé nabíjecí stanice připojené k jednotnému společnému IT řešení. Bez ohledu na to, ve kterém městě zákazník zrovna dobíjí: dodavatelem elektřiny bude vždy jeho domovská komunální služba - to je ústřední myšlenka iniciativy. Dobíjecí stanice zapojené do sítě je snadné rozpoznat podle loga ladenetz.de, kterým jsou opatřeny. Když zákazník logo spatří, pozná, že přijíždí k dobíjecí stanici, která patří do celostátní sítě smluvních partnerů. V současné době je v oběhu v rámci ladenetz.de 4 200 tzv. ladekarten, které zákazníkům umožňují využít všechna z téměř 300 dobíjecích míst po celém Německu.

ladenetz.de – od podniků městských služeb k jednotné službě pro města

Síť začala vznikat, když se před časem spojily městské služby v Duisburgu, Cáchách a Osnabrücku, a společně založily inovační společnost Smartlab, jejíž akcie dodnes jako zakládající členové drží. Cílem bylo přivést do ulic zelenou energii. Iniciativa ladenetz.de od té doby vytváří a provozuje řešení pro nabíjení elektrických vozidel ve veřejném, poloveřejném a soukromém sektoru. Pro všechny tři oblasti poskytuje svůj systémem plateb, zobrazování informací o stanicích, správy a dohledu nad nabíjecí infrastrukturou. Navíc zajišťuje servis, poradenské služby a pořádá vzdělávací akce.

Od roku 2011 se počet nabíjecích bodů více než zdvojnásobil a nyní čítá zmíněných téměř 300. Síť se rozšiřuje nejen získáváním nových partnerů, ale také zahušťováním stávající infrastruktury o nové stanice, čímž zákazníci získávají větší důvěru k možnostem snadného dobíjení jejich elektromobilů i když jsou na cestách dále od domova.

ladenetz.de je navíc napojena v rámci přeshraniční spolupráce na další dobíjecí sítě: dohodu o roamingu už má s e-laad.nl v Nizozemsku a s Corner Blue v Belgii. Tím se zajistí, že zákazníci landnetz.de mohou spolehlivě, rychle a přitom bez zbytečných nákladů navíc dobít své elektromobily i v sousedních zemích. Podobné dohody o přeúčtovávání se snaží ladnetz.de navázat také s jinými sítěmi v rámci Německa - spolupráci již například navázala s Vattenfall, která obsluhuje dobíječky v metropolitních oblastech Berlína a Hamburku.

Zvyšující se poptávka po trakčním proudu

V první polovině roku 2013 bylo do dobíjecích stanic aliance landnetz.de dodáno asi 35 000 kWh energie. Rychlý vývoj v posledních letech může být předveden na konkrétním příkladu: STAWAG Stadtwerke Aachen AG, která je co se elektromobility týče, ze všech partnerských subjektů v alianci asi největší, dodala v roce 2011 725 kilowatthodin elektřiny do dobíjecích stanic na území své působnosti. V roce 2012 to bylo 7 355 kWh – tedy již desetkrát více, a za první polovinu roku 2013 je to již téměř 8 800 kWh. Protože automobilky letos na podzim uvedou na trh v Německu 30 nových modelů elektromobilů a velké množství tzv. plug-in hybridů, tento trend v budoucnu spolehlivě dále poroste. Iniciativa ladenetz.de s 30 partnery veřejnosti zaručuje spolehlivé dodávky zelené energie pro pohon jejich elektromobilů.

Více na ladenetz.de

Obrázek: ladenetz.de