Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Siemens vyhlásil Sinumerik Cup 2021 – soutěž v CNC programování pro střední školy a učiliště

11. 2. 2021 | Siemens, s.r.o. | www.siemens.cz

V soutěži Siemens Sinumerik cup soutěží týmy studentů technických středních škol a učilišť v CNC programování – úkolem je připravit program pro výrobu skutečného produktu. V osmém ročníku mají soutěžící za cíl vyrobit stupačku k cestovní enduro motorce. Do osmého ročníku soutěže o putovní pohár se mohou přihlásit 24 členné týmy z celé České republiky, uzávěrka je 31. března 2021, podrobnosti na www.siemens.cz/sinumerikcup.

V sedmém ročníku Sinumerik Cupu 2020 zvítězil tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské v Mohelnici, ve složení: František Draňa, Tomáš Krejčí, David Krejčí a Marek Pospíšil pod vedením Ing. Miroslava Šuláka. Mohelnický tým si nejlépe poradil s úkolem vyrobit tajnou schránku, tzv. „kešku“.  „Zadání pro Sinumerik Cup 2020 – výroba funkční sestavy tajné schránky (cache) – vůbec nebylo pro soutěžní týmy snadné. V prvním i druhém hodnoceném kole byly posuzovány všechny odevzdané práce. Tři nejlepší týmy svá řešení představily i formou online prezentací,“ uvedl Aleš Polzer, autor zadání z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Siemens Sinumerik Cup 2020 silně zasáhla pandemie koronaviru, z přihlášených týmů jich vytrvala jen pětina. Všem zúčastněným studentům a jejich učitelům musím složit obrovskou poklonu a vyjádřit obdiv. Vítězi jsou všichni bez ohledu na umístění,“uvedl Tomáš Duba ředitel obchodní jednotky Siemens Motion Control, která soutěž organizuje. Práci v náročných podmínkách ocenil i ředitel vítězné školy Jiří Ženožička. „I přes všechna omezení a úskalí se projevil soutěživý a odborný duch studentů, kteří se do problematiky doslova zakousli. Práce na zadání Sinumerik Cupu jim pomohla v rámci odborného vzdělávání.“


Online vyhlášení vítězů Siemens Sinumerik Cup 2020

Vítězný tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice, ve složení: František Draňa, Tomáš Krejčí, David Krejčí a Marek Pospíšil pod vedením Ing. Miroslava Šuláka
Vítězný tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice, ve složení: František Draňa, Tomáš Krejčí, David Krejčí a Marek Pospíšil pod vedením Ing. Miroslava Šuláka

Úkol pro Sinumerik Cup 2021 zní: navrhnout technologický postup a v CNC řídicím systému SINUMERIK vytvořit program na výrobu stupačky na motorku (pro cestovní enduro). Odborným garantem soutěže a tvůrcem soutěžního zadání je opět Aleš Polzer z Ústavu strojírenské technologie Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. „V covidovém ročníku soutěže v roce 2020 jsme si společně se soutěžními týmy vyzkoušeli distanční způsob komunikace přes online platformy. V praxi jsme ověřili, že tato metoda je nejen schůdná, ale studenty navíc připravuje na reálnou praxi tzv. nového normálu, ke kterému se tak jako tak všichni vrátíme po uvolnění vládních opatření. V ročníku 2021 očekáváme výrazný nárůst soutěžních týmů,“ vysvětluje novou formu soutěže Sinumerik Cup Tomáš Duba, ředitel obchodní jednotky Siemens Motion Control.

V osmém ročníku mají soutěžící za cíl vyrobit stupačku k cestovní enduro motorce
V osmém ročníku mají soutěžící za cíl vyrobit stupačku k cestovní enduro motorce

Vyhodnocení soutěže bude dvoukolové: v prvním kole bude vypracované úkoly hodnotit odborná komise, následně budou týmy, které postoupí do druhého kola, prezentovat své projekty před porotou, aby kromě programování prokázaly i schopnost odborně prezentovat a obhájit výsledky své práce.

Sinumerik Cup je týmová soutěž, za každou školu se mohou přihlásit maximálně dva soutěžní týmy s dvěma až čtyřmi členy. Registrace přihlášek probíhá online do 31. března 2021, vypracované zadání musí být odevzdáno do 30. dubna 2021.

Přihlášky a podmínky soutěže naleznete na: www.siemens.cz/sinumerikcup

Tiskové materiály Siemens