Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Siemens uvádí na trh nový skříňový měnič Sinamics G120P Cabinet pro čerpadla

17. 4. 2014 | |

Divize Drive Technologies společnosti Siemens nabízí nové skříňové měniče Sinamics G120P Cabinet, které jsou speciálně uzpůsobené k pohonu čerpadel, větráků a kompresorů. Výkonové spektrum stávající řady měničů Sinamics G120P je tak rozšířeno až na hranici 200 kW. V souladu se strategií ucelených pohonných systémů (Integrated Drive Systems) společnosti Siemens jsou tyto měniče optimálně přizpůsobeny k použití společně s motory skupiny Simotics pro velká a střídavá zatížení. Například výstupní proudy měničů jsou přizpůsobeny jmenovitým napájecím proudům motorů a motory naproti tomu jmenovitým pulzním frekvencím měničů. Protože obě komponenty společně tvoří ucelený pohonný systém, optimálně se využije elektrické napětí a navíc je hluk vydávaný motorem menší o 4 dB. Účinnost pohonného systému jako celku je téměř 98 %. Nové měniče mají také zvláštní funkce, specifické pro dané typy úloh, např. umožňují hospodárně používat čerpadla atd.

K velké energetické hospodárnosti nových měničů přispívají také vestavěné funkce snižující spotřebu energie. Tak např. provozní režim Eco-Modus umožňuje pří chodu s částečným zatížením zmenšit proudy do motoru. Profil zařízení Profienergy na bázi komunikačního protokolu Profinet zase umožňuje odpojovat momentálně nepotřebné spotřebiče a tím redukovat nákladné špičky v odběru. Pracují-li čerpadla, větráky a kompresory, tj. zařízení s kvadratickým průběhem točivého momentu, v režimu s proměnnými otáčkami, lze principiálně ušetřit až 70 % energie.

Jednou ze zvláštních funkcí, umožňující hospodárně provozovat čerpadla, je u měničů řady Sinamics G120P Cabinet také funkce PID regulátoru, který řídí otáčky čerpadla v závislosti na hodnotách provozních proměnných jako např. teploty, tlaku, průtoku atd. Podle povelů z PID regulátoru lze mimoto, s použitím funkce stupňování počtu činných motorů, zapínat a vypínat přídavná čerpadla, což je účelné zejména u čerpacích soustav se zpětnovazebním řízením objemového průtoku. Použitím funkce potlačení určitých vybraných otáček se zabrání vzniku mechanických rezonancí s možným následným poškozením potrubního systému.

Nové měniče se dodávají jako kompletní skříně připravené k okamžitému použití, které lze snadno instalovat a uvést do provozu. Uživateli jsou k dispozici softwarový nástroj Sizer pro zkonfigurování a nástroj Starter pro parametrizaci a uvedení měniče do provozu, obsahující speciální průvodce a makra pro obory čerpadel, větráků a kompresorů. Jako doplněk je mj. k dispozici také funkce rychlé identifikace motoru. Dostatečně dlouhé kabely a optimalizovaný způsob jejich připojení společně poskytují přiměřenou volnost při výběru místa instalace skříně s měničem. Měniče řady Sinamics G120P Cabinet jsou díky své odolné konstrukci zárukou spolehlivého chodu poháněných zařízení i v často drsných provozních podmínkách a umožňují dosahovat velké dostupnosti provozních celků při minimálních nákladech na údržbu.

Více na www.siemens.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021