Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seznamte se s PATRICKem, podvodním robotem

22. 4. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

PATRICK, měkký robot vyvinutý výzkumníky z Carnegie Mellon University, imituje svým tvarem a chováním hadici – mořského bezobratlovce a blízkého příbuzného mořské hvězdy. Tento unikátní robot inspirovaný přírodou, představený v elektronickém archivu preprintů vědeckých časopisů arXiv, se dokáže plazit pod vodou pomocí pěti nohou poháněných dráty s tvarovou pamětí (SMA).

SMA je typ kovu s vynikajícími vlastnostmi, mezi něž patří například vysoká flexibilita při pokojové teplotě a unikátní chování po zahřání. Jeho nespornou výhodou je rovněž schopnost vrátit se do původního tvaru po aplikování elektrického proudu.

Měkký robot Patrick

Kromě vysoké flexibility dostal robot do vínku i schopnost vnímat své okolí a rozhodovat se autonomně o změně směru. Aby toho dosáhli, vyvinuli výzkumníci nosnou konstrukci umožňující robotu komunikovat bezdrátově se zařízeními umístěnými mimo vodu. PATRICK tak disponuje schopnostmi, jež nejsou zcela závislé na jeho hardwarových komponentech, což mu dovoluje autonomně vnímat okolí a provádět výpočty.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Carnegie Mellon University

-jk-