Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Setkání elektrotechniků v Pardubicích

10. 11. 2016 | ELEKTRO | www.eel.cz

V Pardubicích v Domě kultury Dukla se konalo 17. odborné setkání elektrotechniků s podtitulem Postupná rekonstrukce budov – provádění a revize. Pořadatelem tohoto odborného semináře byla vzdělávací agentura Unit Pardubice a odborným garantem Ing. Vincent Csirik.

Naše současnost je postavena na rychlém a snadném přístupu k informacím. Ten, kdo dokáže držet krok s dobou, má nepochybně konkurenční výhodu. Toto se stejnou měrou týká i oblasti elektrotechniky, kde hlavní roli hrají nejen znalosti technické, ale také legislativní. Tuto skutečnost si velmi dobře uvědomuje vzdělávací agentura Unit Pardubice, která vychází vstříc těmto potřebám elektrotechniků a pořádá pro ně vzdělávací akce na aktuální témata.


17. odborné setkání elektrotechniků se konalo v Pardubicích (v čele: Ing. Vincent Csirik, odborný garant semináře, a Ing. Yvona Bulušková, koordinátorka vzdělávání, Unit Pardubice 

K tradičním seminářům patří odborná setkání elektrotechniků. Začátkem listopadu (8. 11. 2016) mělo svou pardubickou premiéru v pořadí již 17. odborné setkání elektrotechniků, které bylo zaměřeno na problematiku postupných rekonstrukcí budov a na zvláštnosti při opravách a rekonstrukcích elektrické instalace, včetně provádění pravidelných revizí na starých domech. Účastníci tohoto workshopu dostali ucelený přehled o této problematice počínaje tvorbou a přejímáním mezinárodních a evropských norem, nových a připravovaných norem ČSN, přes zmapování oblasti postupných (částečných) rekonstrukcí elektrické instalace až po praktické rady, jak udělat pravidelnou revizi na starý rodinný domek, když původní majitel nemá výchozí revizi ani dokumentaci. V programu byla zařazena také – z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem – velmi důležitá přednáška, v jejímž rámci byli účastníci seznámeni se třetím vydáním normy ČSN EN 61140 ed. 3:2016-10 (ta s účinností od 27. května 2019 nahradí ČSN EN 61140 ed. 2, která do uvedeného data platí souběžně s touto novou edicí 3).

Součástí 17. odborného setkání elektrotechniků v Pardubicích byla také výstavka nejrůznějších elektrických přístrojů od těch nejjednodušších až po profesionální revizní měřicí přístroje. O tom, že i měřicí technika drží krok s dobou, přesvědčil účastníky při svém krátkém prezentačním vstupu Ing. Jaroslav Smetana, ředitel firmy Blue Panther, když předvedl přístroj Fluke 1664 Connect pro „bezdrátovou revizi“ elektrické instalace.


Účastníci 17. odborného setkání elektrotechniků 

17. odborné setkání elektrotechniků v Pardubicích lze hodnotit jako velmi zdařilou akci, a to jak po stránce organizační, tak obsahové. Tento seminář, který je akreditován v programu celoživotního vzdělávání ČKAIT, byl výjimečný nejen místem svého konání, ale především originální volbou tématu, vysokou odbornou úrovní přednášejících i kvalitou předaných informací.

 

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021