Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seno představuje zhotovení výbrusů krimpovaných spojů rychleji, čistěji a výhodněji

11. 12. 2017 | Ing. Pavel David, Jan Novotný | SENO spol. s r. o. | www.seno.cz

Zhotovení výbrusů krimpovaných spojů tradičním leptáním je časově náročné a díky chemickému postupu čištění řezné plochy vyžaduje přísné dodržování pracovně bezpečnostních opatření. Nový systém MicroGraph od společnosti Schleuniger umožňuje díky spojení procesu řezání a leštění a dále díky inovativnímu procesu elektrolytického moření vytvářet vysoce kvalitní výbrusy ve velmi krátké době a bez jinak předepsaných ochranných pomůcek. 

Zařízením MicroGraph System (obr. 1) lze uříznout, vyleštit, namořit (vyčistit) a opticky analyzovat jakékoliv spoje – jak krimpované, tak svařené ultrazvukem, spájené či splicované. Systém je modulární, skládá se z jednotlivých komponent, které je možné podle potřeby kombinovat.

Komponenty MicroGraph System
Obr. 1. Komponenty MicroGraph System 


Obr. 2. Kvalita řezu na řezací a lešticí jednotce SPU 6

Každý spoj určený ke zkoušce (vzorek) se nejprve upne do držáku vzorků, který lze díky rychlovýměnnému systému jednoduše a bez nářadí nasadit do řezací a lešticí jednotky. Podle velikosti kontaktu jsou na výběr dvě řezací a lešticí jednotky (SPU 6 do 6 mm2, popř. SPU 60 do 60 mm2). Rozhodující předností obou přístrojů je skutečnost, že obvykle oddělené procesy řezání a leštění spojují v jednom zařízení. Proto může být vzorek v jednom pracovním chodu uříznutý a v případě potřeby vyleštěný, aniž by bylo nutné držák vzorku vyjmout (obr. 2). Oba přístroje mají navíc ještě před potřebou leštění vynikající kvalitu řezu, kterou lze dále optimalizovat nasazením různých pilových kotoučů pro různé materiály nebo pro velmi malé kontakty: do 0,03 mm2.

MicroGraph System
Obr. 3. MicroGraph System

Elektrolytickou leptací jednotkou ESU 6 lze vyčistit uříznuté a vyleštěné vzorky. Oproti klasickému leptání zde nejde o agresivní chemický proces, ale pouze o zdravotně zcela nezávadné elektrolytické moření. Při něm, díky proudu a elektrolytu s hodnotou pH mezi 6,5 a 7,5 (obdobně jako voda), je plocha řezu vyčištěna pomocí mořicího filcu, popř. jsou odstraněny otřepy a nečistoty. Protože do procesu nevstupují louhy ani kyseliny, nevznikají ani žádné jedovaté páry (obr. 4). Čištěnou plochu lze přímo pozorovat optikou (MZU 1.3). Tak je výsledek ihned viditelný a zcela odpadají časově náročná opracování vzorku nebo čekací doby. Kompletní držák, v němž je stále upnutý uříznutý a vyleštěný vzorek, se v přesně definované poloze umístí pod optiku jednotky MZU 1.3 s rastrem. Pro optimální osvětlení je zde kruhové LED osvětlení. Součástí MZU 1.3 je také analytický a vyhodnocovací software, který lze nainstalovat do jakéhokoliv běžného počítače. Kalibrace optiky a softwaru podle mezinárodních norem s mikrometrickým objektivem je jednoduchá a rychlá. MicroGraph System je programově rozšířen o různé možnosti zoomování a měření a rozličné dodatečné funkce pro správné vytvoření analýzy a komfortní správu výbrusů. MicroGraph System umožňuje velmi krátké doby zpracování vzorků, jeho obsluha je snadná a rovněž jeho cena je příznivá, nižší než cena klasické laboratoře pro zhotovení výbrusů. Může tak být trvalým přínosem při zvyšování produktivity podniku, neboť může zajišťovat kvalitu produkce s větší efektivitou v denním provozu, a tím i s nižšími náklady na zhotovení výbrusu.


Obr. 4. Elektrolytické čištění povrchu přímo pod optikou jednotky
MakroZoom MZU 1.3

Další informace je možné získat na:
www.seno.cz a www.schleuniger.com
Máte dotazy? Pošlete e-mail na: seno@seno.cz 
nebo volejte: +420 318 632 200.


Schleuniger je součástí skupiny METALLZUG GRUPPE se sídlem ve Švýcarsku. Celosvětově je vedoucí firmou v oblasti vývoje, výroby a prodeje strojů pro vysoce kvalitní odizolování a krimpování kabelů všeho druhu. SENO spol. s r. o. je výhradní zástupce firmy Schleuniger v ČR. Zajišťuje prodej a servis strojů a zařízení na stříhání, odizolování a krimpování Schleuniger, stavební prvky pro elektroniku a elektrotechniku.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021