Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seno představuje testery firmy CIRRIS® Systems

21. 5. 2021 | Ing. Pavel David, Václav Černý | SENO, spol. s r. | www.seno.cz

Testování a kontrola vyrobených kabelových svazků je důležitá podmínka kvality vaší produkce.

Testování a kontrola vyrobených kabelových svazků je důležitá podmínka kvality vaší produkce.

Firma CIRRIS® Systems vznikla v roce 1984 s cílem vyvinout inovativní, jednoduše použitelné testery pro kabely a kabelové svazky. Cílem bylo vytvořit praktické testery, které posunou možnosti testování tak, aby byla chyba v kabelovém svazku nalezena už při montáži.

Firma CIRRIS® Systems

Cirris Systems dlouhá léta spolupracoval s firmou Schleuniger a v roce 2020 se stal součástí její skupiny. Schleuniger tak dále rozšiřuje své vedoucí postavení na trhu v oblasti testování, společně s německými firmami Adaptronic Prüfsysteme a Schleuniger Test Automation, čímž realizuje svůj strategický směr „Best in Test“ a ambici být světovou jedničkou v této oblasti.

První skupinou testerů jsou přístroje pro rozsáhlé kabelové svazky. Jedním z nich je tester Cirris CH2. Je určen pro vysokonapěťové testování až do 1 500 V DC a umožňuje otestovat až 100 000 testovacích bodů. Můžete do něj zabudovat i napájecí boxy a testovat pak i různé kontrolky nebo třeba funkci relé v daném kabelovém svazku.

Tester CH 2  Tester CR2
Tester CH 2 (vlevo), Tester CR2 (vpravo)

Novinkou v této kategorii je Cirris CH2 xHVC. Tento tester rozšiřuje schopnosti testeru CH o vysokonapěťové testování až do 2 120 V DC, resp. 1 500 V AC. Druhým testerem z této skupiny je Cirris CR. Ten je určen pouze pro nízkonapěťové testování rozsáhlejších kabelových svazků do maximálně 32 000 testovacích bodů. Tento tester, vzhledem k jeho cenové dostupnosti, umožňuje jeho montáž do stolů určených pro osazování kabelových svazků. Může tak přímo navádět obsluhu, kam který vodič zapojit. Zároveň kontroluje zapojení. Nemůže tak dojít k tomu, že by na konci stavby tohoto svazku bylo něco špatně zapojeno. K těmto testerům je možné použít „Smart lights“, což jsou malé indikátory, které pomáhají operátorovi při samotném zapojování nebo kontrole.

Druhou skupinou jsou stolní testery, na kterých je možné testování do maximálně 1 024 testovacích bodů. Nejvyšší tester z této skupiny je Cirris Easy-Touch Pro, který nabízí komplexní testování až do 2 000 V DC. Tento tester se ovládá přes 10“ dotykový displej a v testeru je integrován výkonný PC s Windows 10. Tím je zajištěna možnost přímého zapojení do sítě z důvodu tisku nezbytných protokolů a ukládání reportů z otestovaných svazků, či konektorů.

  Tester CH2 xHVC
Tester Easy-Touch™ Pro (vlevo), Tester CH2 xHVC (vpravo)

Dále jsou v nabídce nové testery Cirris 4200 a 4250, které nahradily typy Cirris 1100R+ a 1100H+. Jako všechny testery Cirris, i tyto dva umožňují testovat samotné logické zapojení svazku, odpory, kondenzátory a diody. Maximální počet testovacích bodů u těchto testerů je 1 024. Tyto nové přístroje se ovládají pomocí dotykového displeje. Obslužný SW je docela intuitivní, ovládání je tak velice jednoduché. Pro tyto přístroje je k dispozici i serverové řešení, kdy je možné testery připojit třeba prostřednictvím sítě WiFi a sdílet tak testovací programy, případně centrálně ukládat výsledky testování. Oba testery jsou velmi kompaktní a tím pádem snadno přenosné. Tester 4250 umožňuje vysokonapěťové testování až do 2 000 V DC, typ 4200 je určen pouze pro nízké napětí.

Pro veškeré dotazy - technické, cenové a dostupnosti testerů je vám k dispozici zastoupení firmy CIRRIS® Systems pro ČR - firma SENO, spol. s r. o.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021